Amerikai kutatók a népszerű tévés főzőműsorokat elemeztek élelmiszer-biztonsági szempontból, a végeredmény pedig nem lett túl jó - írja az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények legfrissebb száma a Journal of Nutrition Education and Behavior című tudományos folyóiratban megjelent felmérés alapján.
A vizsgált főzőműsorok szakácsai 78 százalékban helyesen használták és tárolták az eszközöket. Az epizódok 50-88 százalékában azonban a higiéniát problémásnak találták, 95 százalékban a hőmérséklet-szabályozás valamint a sütési idő nem volt megfelelő.
A törlőrongyok használatával és a zöldségek mosásánál 90 százalék feletti volt a hibaarány. Az kutatók szerint az is problémás, hogy a főzőműsorok mindössze 13 százalékában volt szó az élelmiszer-biztonsági tippekről. Összességében a vizsgált - amerikai tévékben leadott - főzőműsorokban mellékes szerepet kapott az élelmiszer-biztonságra. Pedig az ott szereplők sztárok nézők millióinak adhatnának tanácsokat.
Legolvasottabb
Zelenszkij nyilvánosságra hozta a teljes béketervet, Moszkva azonnal visszavágott
Orbán Viktor beszólt Brüsszelnek és a Tisza Pártnak is: elsöprő győzelmet ígér
Üzenetet küld az állam a betegeknek: új szabály jön az EESZT-ben, ennek sokan nem fognak örülni
Megtalálták Mátyás király maradványait? Ez a felfedezés mindent megváltoztathat
Egy szemet se nassoljon ebből a mogyoróból! Visszahívták ezt a terméket
Felrobbanhat a boltban: életveszélyes dolgot dobálnak a visszaváltó automatákba
Csendben meghozták a döntést: kivonul a svéd iparvállalat
Nézze meg, hogy vett-e ilyet a Lidl-ben, ha igen, ne egye meg!
Berobbant az influenzaszezon: egyetlen hét alatt 46 ezren mentek orvoshoz tünetekkel