Az elmúlt két évben mintegy háromszáz ápoló és egészségügyi technikus halt meg koronavírus-fertőzés következtében Szerbiában az Ápolói és Technikusi Kamara szerint - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. A Egységben a Covid ellen nevű szervezet adatai alapján a járvány kezdete óta 145 orvos halt meg koronavírus-fertőzés következtében, ám a Batut intézet a felsorolt adatokról sosem hozott nyilvánosságra információt, írja az N1.

Az Ápolók és Technikusok Szakszervezete tavaly május óta próbálja kideríteni az elhunyt kollégáik valós számát a Batut intézettől, de sikertelenül. Nem jó, hogy a Batutnál úgy tesznek, mintha nem tudnának erről. Miért nem mondják el nekünk, hogy hány kollégánk halt meg koronavírus-betegségben? – tette fel a kérdést Dragica Dasic az Ápolók és Technikusok Szakszervezetétől.

A koronavírus következtében sokkal több orvos vesztette életét Szerbiában, mint a szomszédos Horvátországban vagy Szlovéniában. Slavica Plavsic tüdőgyógyász, az Egységben a covid ellen szervezet tagja úgy véli, hogy a járvány rávilágított az ország problémás egészségügyi rendszerére, valamint az orvosok és egészségügyi személyzet hiányára.

Dragica Dasic infektológus szerint a kezdeti rossz védőfelszerelésen túl több oka is van annak, hogy ilyen sok egészségügyi dolgozó halt meg a vírus következtében. – A járvány már megmutatta, mit tud, és kiderült, hogy sokkal több egészségügyi dolgozóra van szükség, mint ahány van. Az elhalálozások oka a lelki és fizikai fáradtság, az immunitás csökkenése, és a nagyobb fertőzésveszélynek való kitettség.