Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke megígérte az ukrán elnöknek, Petro Porosenkónak márciusban, hogy áprilisban felajánlják az ukránoknak a szorosabb kötelékek legkézzelfoghatóbb elemét, a vízummentességet, miután a szabadkereskedelmi egyezmény hatása még nem érződik.

Egy uniós forrás az EurActive-nak a döntéssel kapcsolatban kifejtette, lehet, hogy ezzel figyelmen kívül hagyjuk a holland szavazók akaratát, de be kell tartani az Ukrajnának tett uniós ígéretet. Ukrajna ugyanis teljesítette a vele szemben támasztott követelményeket. A döntést az uniós tagállamoknak és az Európai Parlamentnek minősített többséggel kell elfogadnia annak érdekében, hogy hatályba léphessen.

Az uniós forrás ugyanakkor azt is elmondta, hogy a bizottság javaslata bizonyos biztonsági elemeket is tartalmazni fog, amelyek lehetőséget adnak az uniós tagállamoknak, hogy átmenetileg visszaállítsák a vízumkötelezettséget a migráció megugrása esetén.

Az uniós forrás továbbá arra is rámutatott, a 45 milliós Ukrajnából a Krím-félsziget annektálása és az oroszbarát szeparatisták harcai miatt eddig nem indult nagy menekülthullám.

A múlt heti holland népszavazáson részt vevő - 32 százaléknyi - szavazó 61 százaléka utasította el, hogy az EU szorosabbra fűzze Kijevvel a politikai, biztonságpolitikai és kereskedelmi kapcsolatokat.

Ennek következtében Mark Rutte holland miniszterelnök bejelentette, hogy a holland kormány nem léphet tovább az EU-ukrán megállapodás megszavazásának folyamatában.

Az Euractive megjegyzi: nemcsak Ukrajna vár vízummentes utazásra, ugyanezt ígérték Törökországnak. A törökök június végén kaphatják meg ezt a lehetőséget. Emellett az Európai Bizottság azon is ügyködik, hogy Koszovóra is kiterjesszék ezt a politikailag érzékeny javaslatot.