Nem várható, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácsa, az eurócsoport megállapodási javaslatot tesz le az eurótagállamok vezetői és az Európai Bizottság elé Görögország további finanszírozásával kapcsolatban - vélik a testület egyes tagjai, míg mások szerint van erre esély. Harrisz Georgiadesz ciprusi pénzügyminiszter volt a legfinomabb: ő csupán azt vetette fel, hogy háttérbe kellene tolni az érzelmeket a tárgyalásokon.

Ezzel arra utalhatott, hogy Németország és Finnország háza tájáról szombaton olyan hírek érkeztek, amelyek szerint mindenképpen ki akarják paterolni Görögországot az eurózónából. Ezt vasárnap reggel Alexander Stubb finn pénzügyminiszter finomította. Tagadta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint országa kizárja a harmadik segélyprogram indítását Görögországnak. Csupán tisztán akarnak látni azzal kapcsolatban, mik lennének ennek a feltételei, és mi garantálná ezek betartását.

"Családon belüli" vita

Az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi ugyan egyértelműen a görög euró megtartásának pártján áll, ám pénzügyminisztere, Pier Carlo Padoan már óvatosabb. A legnagyobb akadálya a megállapodásnak a bizalom hiánya - mondta az eurócsoport tanácskozása előtt. Arra lenne szükség, hogy a görög kormány konkrét lépéseket tegyen már holnaptól. Hozzon olyan intézkedéseket és terjesszen a parlament elé olyan törvényeket, amelyeket mindenképpen meg lépnie Görögországnak ahhoz, hogy talpra álljon. Ha ezekkel helyreállította a bizalmat, megindulhatnak a tárgyalások a továbbiakról.

A teljes egyetértés azonban még az Európai Bizottságban (EB) sincs meg. Miközben Valdis Dombrovskis az EB elnökhelyettes vasárnap reggeli nyilatkozatában lényegében kizárta, hogy ma összeálljon egy döntési javaslat, Pierre Moscovici, az EB pénzügyi biztosa twitterüzenetében arról írt, hogy szükség lenne a megegyezésre, amely az eurózónán belül tartaná az átalakult, megújult Görögországot.

Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter - Szlovákia az újabb hitelt ellenző héják egyike - csak igen röviden felelt arra az újságírói kérdésre, hogy mit vár a vasárnapi tanácskozástól: Semmit. Nem lehet megállapodásra jutni ma (vasárnap).

Merkel kancellársága csúcs- vagy mélypontja

A Der Spiegel szerkesztőségi cikkben szólította fel Angela Merkel német kancellárt, hogy előzze meg a Grexitet, azaz Görögország kihullását az eurózónából. A lap szerkesztői szerint Merkel elérkezett a Németország élén eltöltött évei legkritikusabb, legfontosabb pontjához. A káoszba és bénultságba fulladó görög-EU tárgyalásokat látva nem kevesebb a tét, mint az Európai Unió jövője

Az eurózóna állam- és kormányfői magyar idő szerint vasárnap délután négykor tekintik át, mire jutottak beosztottaik két nap alatt. Feladatuk a körvetkező teendők irányának meghatározása lesz - derült ki abból a sajtóközleményből, amelyet Donald Tusk, az Euróapi Tanács elnöke írt alá. A vasárnap reggel nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az eurózóna vezetői készek mindent megtenni az övezet pénzügy stabilitásának biztosítása érdekében.

Eközben a BBC vezető athéni kormányzati forrásból úgy értesült, hogy az ország bankjainak 10 milliárd euró friss tőkére van szükségük. Szerdán olyan sajtóértesülések láttak napvilágot, amelyek 25 milliárd euróra becsülték ezt az összeget.