Többet várnak a görögöktől az eurótagállamok pénzügyminiszterei (eurócsoport) - derült ki a testület háromkor kezdődött értekezletének szünetében. A 18 ország pénzügyi vezetői egyetértenek abban, hogy többet kell "gurítaniuk" a görögöknek az új hitelhez - tudta meg a Reuters uniós forrásokból. Ez egybecseng azokkal a német hangokkal, amelyek szerint nincs az rendben, hogy elindítsák a harmadik segélyprogramot, amikor a másodikat még be sem fejezték.

Korábban a német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) értesülése kavarta fel a kedélyeket. Eszerint Wolfgang Schauble pénzügyminiszter választás elé állítaná a görögöket. Vagy az állam vagyonának felhasználásával törlesszenek 50 milliárd eurónyi adósságot, mielőtt bármilyen további lépésről tárgyalnának, vagy öt évre ideiglenesen lépjenek ki az eurózónából, és alakítsák át az adósságukat, ahogy szeretnék.

Az előbbi lehetőség nyilván kamu, hiszen kérdés, milyen vagyonukat tehetnék pénzzé az görögök - talán az Akropoliszt? -, az utóbbi esetén az EU tagja maradna az ország és növekedést segítő, illetve humanitárius segélyt kapna. Athéni források tagadták a FAS értesülését.

Szakértők úgy látják, hogy az "ideiglenes" kiválás végleges lenne, így magával hozná annak legnagyobb hátrányát, azt, hogy az eurót a pénzpiacok ezt követően nem valós valutának, hanem csupán egy rögzített árfolyamrendszernek tekintenék. Jánisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter a Guardianra írt fórumhozzászólásban emlékeztette a live blog olvasóit pénteken megjelent cikkére, amelyben azt állította, hogy Schauble ki akarja dobni a görögöket az eurózónából.