Egy 9 kilogrammos ládáért jelenleg 760 pesót, vagyis 12 700 forintot kérnek Michoacán államban, ahonnan a legtöbb gyümölcs származik.

A mexikói avokádótermelés 8 százalékkal csökkent a 2021-22-es mezőgazdasági évben egy évvel korábbi rekordhoz viszonyítva.

A mexikói avokádó legnagyobb felvevőpiaca - nem meglepő módon - az USA, ahol már fejenként évi 4 kilogrammot fogyasztanak az emberek, a dupláját a 2010-es mennyiségnek. Az Egyesült Államokban elfogyasztott avokádó több mint 80 százalékát a mexikói gazdák adják. Ez a hatalmas kereslet olyan értékessé tette a gyümölcsöt, hogy gyakran "zöld aranynak" nevezik - olvasható a portálon.

A legnagyobb amerikai avokádóforgalmazó, a Mission Produce szerint tavaly kissé megdöccent a gyümölcs iránti kereslet, ugyanis sok árérzékeny piacon az olcsóbb forrásokat keresték. Ez számításuk szerint 18 százalékos mínuszt jelentett. A cég egyébként 50 százalékkal emelte az árait.

Az amerikai kereslet 15 százalékát Kalifornia elégíti ki. Várakozások szerint a termelés növekedni fog az amerikai államban, de ez közel sem elég, hogy a teljes ország keresletét kielégítse.

Avokádós szendvics (Getty Images)

Hogy mekkora piac is az avokádoóé, azt jól mutatja, hogy amikor idén februárban az amerikai kormány egy hétre leállította a gyümölcs exportját, mert egy amerikai gyümölcsellenőr fenyegető hívást kapott a mexikói termelők naponta 7,7 millió dollár veszteséget könyveltek el.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a legkeresettebb trópusi gyümölcs lesz a világon.

Az Agroinform szerint az avokádó ma már Magyarországon állandó szereplője a zöldségpultoknak, szinte mindegyik áruházlánc kínálatában megtalálható mind a zöld, mind a sötétbarna héjú (Hass) avokádó.

Az előrejelzések 2030-ban 12 millió tonna termelésre számítanak és magas értéke miatt a globális exportja 8,2 milliárd dollárt tesz majd ki. A kedvező termesztési feltételek miatt az avokádótermelés 74 százaléka Latin-Amerikában és a Karib-térségben marad, de egyre többfelé telepítenek avokádóültetvényeket.

Azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy avokádóültetvény rendkívül nagy vízigényű. Egyes számítások szerint 272 liter öntözővíz fogy el, mire 2-3 darab közepes méretű avokádó leszüretelhető, és az új ültetvények a korábban honos erdők kárára létesülnek például Mexikóban, ami nagy megterhelést jelent az ottani víztartalékokra.