A hét végi brutális hóhullámban hét autó gyulladt ki Ausztriában egy voralbergi autóparkolóban - jelentette az Austrian Times internetes portál. A Bodensee-tó közelében lévő Hard bevásárlóközponthoz tartozó helyszínre 30 tűzoltó érkezett, hogy megfékezze a mindent elborító lángokat. A rendőrség azzal magyarázza az eseteket, hogy a modern autókban alkalmazott új technológiák egy része rendkívül érzékeny és nagyon gyúlékony.

Ugyanezen a hétvégen Grazban egy villamos borult lángba miután túlmelegedett az egyik akkumulátora. Szerencsére a jármű nem volt használatban, hanem csupán rossz helyre állították félre. Az elmúlt napokban tapasztalt hőség idején az autókban semmi perc alatt 70 fokos forróság alakulhat ki. Közismert, hogy ez életveszélyes a bennük hagyott kisgyerekre vagy házi kedvencekre, az már azonban kevésbé köztudott, hogy a háztartási cikkek egész sora viseli nehezen az extrém hőmérsékletet. Felrobbanhatnak a dezodorok, a laptopok, a mobiltelefonok vagy akár az MP3-as lejátszók akkumulátorai.

Az osztrák meteorológiai intézet szerint a hét végén Ausztria volt Európa legmelegebb pontja: a 39,2 Celsius-fokos csúcshőmérséklet verte az Ibizán mért 32 és a rodoszi 33 fokot is. Az összehasonlításban magyar helyiségnevek nem szerepelnek - nyugati szomszédunk talán már nem tekinti Európa részének Magyarországot. Hivatalos mérések szerint 2003 volt eddig Európa legforróbb éve 1540 óta. Akkor közel 15 ezer ember életét követelte a forróság és Franciaországban 20, Olaszországban 12 százalékkal csökkent a búzatermés.