Száznál több boltot nyitottak az év első felében a multinacionális kiskereskedelmi vállalatok Romániában - vette át a Ziarul Financiar gazdasági lap hírét a Maszol. A legaktívabb az Auchan volt. A francia vállalat nem hipermarketekkel bővítette a hazai hálózatát, hanem 77 kisboltot nyitott. Ezek a Petrom benzinkútjainál működnek.

A Profi sem tétlenkedett, 35 szupermarketet nyitott, hatot pedig bezárt. A legnagyobb hálózattal rendelkező kiskereskedő idén jóval visszafogottabban terjeszkedett, mint tavaly, amikor az első hat hónapban 80-nal növelte boltjainak a számát.

Nyomulnak a német cégek is

A Lidl és a Penny ellenben rátapostak a gázpedálra. Előbbi 13 diszkontáruházat nyitott idén, míg utóbbi tizenegyet. A két német multi tavaly 13, illetve 7 egységgel bővítette a hazai áruházláncát.

Aktívabb lett a Kaufland is, mely tavaly csak három új hipermarketet nyitott meg az első hat hónapban, idén azonban ötöt. A Cora két, Cora Urban név alatt működő kisboltot avatott fel, a Carrefour pedig egy Carefour Express kisboltot és egy Supeco diszkontáruházat.

A multik hozzávetőleg négyezer áruházat és boltot működtetnek Romániában. Ezek területi eloszlása felettébb egyenlőtlen: Bukarestben 850 működik, Temesben 260-nál több és 200-nál több van Kolozs, Ilfov, Brassó és Iași megyékben is. Egyes gazdaságilag fejletlenebb megyékben ugyanakkor mindössze néhány tucat egységet működtetnek a multinacionális kiskereskedők.