A republikánus párti Trump igyekezett kisebbíteni pártja képviselőházi veszteségeit, hangsúlyozva, hogy évtizedek óta a legnehezebb helyzetben volt a Republikánus Párt, hiszen nagyon sokan most vonultak vissza a politikától.

Utalt arra is, hogy az ellenzéki demokraták győzelmét segítették a nagy adományozók és - ahogyan fogalmazott - egyes "különleges érdekcsoportok". A 2018-as félidős választások "történelmi kihívást " jelentettek - szögezte le.

A választás eredményeire kitérve Donald Trump megismételte a reggeli Twitter-bejegyzésében megfogalmazott véleményét: azok a republikánusok vesztettek, akik nem fogadták el az általa fémjelzett politikát. Megjegyezte: a szavazók "egyértelműen megfeddték" azokat a demokrata szenátorokat, akik Brett Kavanaugh főbíró kinevezése ellen voksoltak.

"Csodálatos lehetőségek"

Hangsúlyos elismeréssel szólt a képviselőház várható elnökéről, Nancy Pelosi demokrata párti politikusról, dicsérve a kaliforniai politikus eddigi munkásságát. A sajtóértekezleten később is - újságírói kérdésekre válaszolva - dicsérte Pelosi tehetségét. Az elnök hangsúlyozta: egyetért Nancy Pelosival, aki kedd este együttműködést és egységet sürgetett.

Az elnök úgy fogalmazott: "csodálatos lehetőségek" nyílnak majd a kétpárti együttműködésre. Példaként az egészségbiztosítási törvényt, vagy a gyógyszerárak korlátozásáról szóló megállapodást említette. Fontosnak mondta a kétpárti megállapodást az infrastrukturális beruházásokról is.

Muszáj lesz együttműködni

Trump hangsúlyozta, hogy a két pártnak muszáj együttműködnie a határok biztonságának biztosításában, kiállt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett, sőt, korábbi álláspontjától eltérőn szorgalmazta az együttműködést környezetvédelmi kérdésekben is. "Számomra rendkívül fontos a környezetvédelem" - szögezte le.

Kérdésre válaszolva Trump megismételte: nem volt semmiféle összejátszás oroszokkal a 2016-os amerikai elnökválasztás idején. Leszögezte: bármikor feloszlathatta volna a kampánycsapata munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottságot, de nem tette.

Egy másik újságírónak válaszolva hangsúlyozta, hogy most sem áll szándékában feloszlatni a bizottságot, végezze csak tovább a munkáját, ő azonban szeretne ebből kimaradni. "Szégyen és zavarba ejtő ez az ország számára" - fogalmazott, és megismételte korábbi álláspontját, miszerint a Mueller-bizottság tevékenységét összeférhetetlenségi tényezők is befolyásolják.

"Semmi sincs kőbe vésve"

A kormány átalakítására vonatkozó kérdésekre nem kívánt konkrét válaszokat adni, elhárította azokat a kérdéseket is, amelyek Jeff Sessions igazságügyi miniszter és John Kelly kabinetfőnök távozását firtatták. "Nagyon boldog vagyok a jelenlegi kormányzattal" - fogalmazott, de azért hozzátette, hogy ez a munka nagyon kimerítő, ezért érthető, ha valaki távozik. Lesznek változások, mondta, hiszen "semmi sincs kőbe vésve".

A szokatlanul hosszú - több mint kétórás - sajtókonferencián Donald Trump olykor vitába keveredett a sajtóval, olykor pedig szinte udvarolt az újságíróknak - írja az MTI. A CNN hírtelevízióról szólva ismét hangoztatta, hogy aki "hamis híreket" közöl, az szerinte a "nép ellensége". Jim Acostának, a CNN munkatársának azt mondta: "maga egy faragatlan, szörnyűséges figura, és nem kéne a CNN-nél dolgoznia". Félbe is szakította a riportert, aki arról akarta kérdezni: számít-e arra, hogy Robert Mueller büntető eljárást indít ellene.

Később mosolyogva közölte az újságírókkal: marad még, ameddig akarják, de szóljanak, ha már unják őt.

Az elnök visszautasította a közszolgálati televízió (PBS) riporternőjének kérdését, amely arra vonatkozott: a választási kampányban nacionalistának mondta magát, amit sokan a fehér felsőbbrendűség hangoztatásával azonosítottak. Vajon ez azt jelenti, hogy az elnök támogatja a fehér nacionalistákat? - kérdezte a PBS afroamerikai riporternője. Trump a kérdést fajgyűlölőnek minősítette.

Az újságírók kérdéseire válaszolva az elnök kitért Észak-Koreára. Mint közölte: "nem siet" a megállapodással Phenjannal, hajlana a szankciók eltörlésére, de egyelőre várja az észak-koreai válaszokat. A jövő év elejére jósolta újabb találkozóját Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.