"A görögök másoknál hamarabb tapasztalhatják meg az előnyöket ... láthatják meg a fényt az alagút végén" - fogalmazott Charles Dallara, a kötvénycsere program kialkudásában kulcsszerepet játszó IIF igazgatója. A több mint 400 bankot, pénzintézetet és befektetési társaságot képviselő IIF több hónapos munkával dolgozta ki Athénnal és az EU-val együttműködésben Görögország magánbefektetők tulajdonában lévő több mint 100 milliárd eurós szuverén adósságának részleges leírását és törlesztésének átütemezését magában foglaló kötvénycsere programot.

A kötvénytulajdonosok túlnyomó része elfogadta a csere feltételeit. A tényleges cserére hétfőn kerül sor. "Azt hiszem a búcsút lehet inteni borúnak, mert eljött a bizakodás ideje. Soha még ország nem szabadult meg adósságának ilyen nagy hányadától. És ez hétfőn egy pillanat alatt meg is fog történni" - mondta Dallara. "Kell hozzá némi idő, hogy az intézkedések meghozzák gyümölcsüket, de meg fog történni. Görögország képes rá."

A kötvénycsere sikeres végrehajtása az egyik előfeltétele volt a 130 milliárd eurós második görög segélycsomag folyósításának.

A 2010 májusában odaítélt első görög EU/IMF segélycsomag előírásai szerint Görögország szigorú megszorító programot hajtott végre, ami recesszióba taszította az országot és több mint egymillió embert fosztott meg állásától.

"Ha a görögök nem adják fel és folytatják a reformok bevezetését, akkor erőfeszítéseik nem lesznek hiába(...). új munkahelyek jönnek létre és több pozitív változást is tapasztalhatnak majd (...). Nagy megkönnyebbülés és öröm ez számomra". "A görögöknek sok értékes tulajdonsága van: jó üzletemberek és magasan képzettek, beleértve a munkával nem rendelkezőket is" - mondta az IIF igazgatója.