A szépségápolási és a személyes luxuscikkek reklámozásával összefüggő kiadások mindössze 1,7 százalékos növekedését prognosztizálja 2021-re Üzleti intelligencia - szépségápolás és személyes luxustermékek című előrejelzésében a Zenith, a Publicis Groupe Hungary tagügynöksége. Ez a ráta nem éri el a jelentésben szereplő 11 kulcsfontosságú piac összesített reklámkiadásának 4,4 százalékos növekedési ütemét - szemlézi a prognózis legfontosabb állításait a Világgazdaság.

A várakozások szerint idén 7,5 milliárd dollár, 2022-ben 7,7 milliárd dollár lesz a szépségápolási reklámokra fordított összeg. Mindez 2,6 százalékos bővülésnek felel meg, csaknem 2 százalékponttal elmarad a teljes reklámpiac várható dinamikájától.

A terület reklámköltése itthon is visszaesett, de mivel a digitális költések jelentős részére kisebb rálátásuk van a független piaci forrásoknak, nehéz pontosan megbecsülni, hogy itthon mekkora hatással volt a digitális átrendeződés a teljes beautypiacra.

Tavaly a szektor szereplői reklámköltségvetésük 18,3 százalékát magazinokban használták fel, 4,3-szer többet, mint az átlagos márkák, 42,2 százalékát pedig a televíziókban, ez 1,6-szer magasabb az átlagnál.

A Zenith becslései szerint a szépségipar 2020-ban a világjárvány ellenére is 2,8 százalékkal növelte a digitális reklámra fordított kiadásait. Ez pont a kétszerese volt az összes kategóriára jellemző, 1,4 százalékos bővülésnek, és ezzel a szépségápolási és a luxusmárkák kezdték ledolgozni a korábbi hátrányukat. A Zenith évenkénti átlagban 5,9 százalékos emelkedést prognosztizál 2019 és 2022 között a digitális csatornáknál, miközben az összes többi médiumra kevesebbet fog költeni ez az iparág: a tévéknél éves szinten 1,2, a magazinoknál 12,4 százalék körüli lehet a visszaesés.

Valentin-napkor a parfümök, szépségápolási cikkek vásárlása megugrik.