Jelenleg sem a Szputnyik, sem a Sinopharm oltóanyagok gyártóival nem állunk tárgyalásban újabb Magyarországra irányuló szállítmányokról. A következő vakcina-szállítmányban “egészen biztosan nem lesznek keleti vakcinák”. Mind a Szputnyik, mind a Sinopharm szállítói teljesítették azokat a szerződéseket, amelyeket korábban megkötöttünk - mondta hétfőn Szijjártó Péter az ATV kérdésére.

A kormány ugyan még megrendelt 5 millió vakcinát, de ezek mind nyugati oltóanyagok lesznek. A már meglévő és rendelkezésre álló 10 millió vakcinának is a 80 százaléka nyugati – közölte az operatív törzs az ATV-vel.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a jelenlegi tárgyalásaik az orosz közvetlen állami befektetési alappal, amely a Szputnyik gyártását felügyeli, illetőleg a Sinopharmmal arra korlátozódnak, hogy a leendő nemzeti oltóanyaggyárban e két oltóanyag licenc alapján gyárthassunk. “De szállításról nincsen tárgyalás, a következő szállítmányon keleti vakcina egyáltalán nem lesz” - közölte a miniszter.

Szijjártó októberben már bejelentette: létrejött a politikai megállapodás arról, hogy Magyarország még idén megkapja a Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiát a jelenleg épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára.

Korábban azt is bejelentette, hogy Magyarország átveheti a Sinopharm teljes gyártási technológiáját - írja a hvg.hu.

A miniszter az ATV-nek elmondta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban kötelező beoltatniuk maguknak a dolgozóknak, de a harmadik oltásra vonatkozó szabályozást egyelőre nem rendelték el.

Arra a kérdésre, hogy Ausztriához hasonlóan tervezik-e a szigorítást, a kötelező oltás bevezetését, Szijjártó Péter úgy válaszolt: “ez egy állandó téma, de mi ezt egyelőre lezártuk azzal, hogy a munkáltatók számára megadjuk a lehetőséget arra, hogyha szeretnék a munkavállalóik számára előírni az oltás kötelezőségét, akkor erre most lehetőségük van a jogszabály szerint”.