A Velencei Bizottság - amely az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete - közölte, hogy még ebben a hónapban online találkozókat szerveznek a magyar érdekeltekkel, de további részleteket nem akartak megosztani - írja a Szabad Európa.

A hírportál úgy tudja, hogy a szervezet szeptember 16-án kezdi az alkotmány- és a választási törvény módosításáról szóló megbeszéléseket (online értekezleteket) a magyar kormány képviselőivel, állami szervekkel, valamint a témában jártas civil szervezetekkel. A jelenlegi ütemterv szerint a testület következő plenáris ülésén, október 15-16-án napirendre tűzi a magyar ügyet.

A parlament tavaly december 15-én fogadta el az Alaptörvény és a választási törvény módosításait. Az új Alaptörvény szerint „az anya nő, az apa férfi”, illetve a családi kapcsolat alapja a házasság, és bekerült az a módosítás is, hogy „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést” - emlékeztetett a Szabad Európa.

Az Alaptörvénybe az is bekerült, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatban a parlament csak kétharmados többséggel hozhat döntéseket. Az elmúlt időszakban a kormány több százmilliárd forintnyi állami vagyont adott át ezeknek az újonnan létrehozott alapítványoknak.