A jogszabályváltozások nem indokolják a Tesco leépítéseit - ezzel a címmel indít a Miniszterelnökség közleménye. A kormány úgy látja, az elbocsátások és a boltbezárások mögött sokkal inkább a társaság anyavállalatának gazdasági nehézségei állnak. A Miniszterelnökség szerint elfogadhatatlan, hogy a Tesco magyarországi menedzsmentje alig burkolt módon a magyar kormányra próbálja hárítani annak felelősségét, hogy 560 munkavállalójának felmond, és 13 üzletét bezárja. Hangsúlyozzák: az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése, a márciustól életbe lépő vasárnapi nyitvatartási rend változása, a 2017-től megkövetelt nyereséges működés nem indokolják az áruházláncnál jelenleg zajló leépítéseket.

A kormány továbbra is fontos stratégiai partnerének tekinti a Tescót, de önmérsékletre és igazmondásra szólítja fel a társaság magyarországi vezetőit - áll a közleményben.

A dokumentum méltánytalannak tartja a Tesco bejelentését, mert az burkoltan a kormányra próbálja hárítani annak a felelősségét, hogy "az agresszív terjeszkedési politikája miatt nem tud nyereséggel működni".

A Miniszterelnökség felidézi a Tesco anyavállalatának gazdasági problémáit: szerinte a 263 millió fonttal (106 milliárd forinttal) túlbecsült nagy-britanniai eredménye, a cég szigetországi vezetőinek lemondása, a Moody's leminősítése és a társaság részvényeinek szabadesése sokkal inkább indokolják a cégcsoport leányvállalatainál zajló leépítéseket és boltbezárásokat, mint a kormány piacvédelmi döntései.

Hozzáteszik: a veszteséges boltok tilalmának szabálya csak 2017-ben lép életbe, vagyis ez a lépés közvetlen módon nincs és nem is lehet hatással a piacra.

A kabinet legsúlyosabb vádja a közlemény végén olvasható: nyilvános beszámolók szerint a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc évek óta milliárdos nagyságrendben menti ki hazánkból a magyar emberek pénzén előállított nyereségét, így csökkentve adózás előtti eredményeit, ezzel óriási károkat okozva a költségvetésnek. Ősszel az is kiderült, hogy miért: mert a brit központban mintegy 106 milliárd forinttal túlbecsülték a 2014-re várt nyereséget a ténylegesnél. (Mi ezt az összefüggést nem igazán értjük, aki igen, kommentben jelezze. A szerk.) A kormány nem ért egyet azzal, hogy az angol és a hazai menedzsment által elkövetett súlyos hibák árát a magyar fogyasztóknak kellene kifizetniük, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy növelje a fogyasztók jogbiztonságát, az az ellátás színvonalát, és csökkentse a kiskereskedelemben dolgozók kiszolgáltatottságát - fogalmaz a közlemény.