A Magyar Suzuki esztergomi gyára a tervnek megfelelően szeptember 20-án, hétfőn két műszakos termeléssel újraindul – közölte a vállalat a VG kérdésére. Az autógyár a kéthetes leállást augusztus 30-án jelentette be, ennek megfelelően a termelés szeptember 6-tól 18-ig, két héten keresztül szünetelt. A Suzukinál akkor azt közölték, hogy a leállásra a globális csiphiány miatt volt szükség, és az említett két hét alatt minden érintett munkatársnak pihenőnapokat biztosítanak, amelyeket a munkaidőkereten belül később pótolnak - olvasható a lap portálján.

Az elektronikaialkatrész-beszállítóinkkal együtt továbbra is azon dolgozunk, hogy gyártásunk ellátása folyamatos legyen. Ez idáig a globális csiphiány vállalatunknál nem okozott gyártási fennakadást – tájékoztatott a társaság. Júliusban viszont már részleges leállásra volt szükség, és csak egy műszakban folyt a termelés az esztergomi üzemben. Az utolsó nyári hónapban pedig teljesen leállt a gyártás az éves karbantartási munkálatok miatt.

Legutóbb július végén jelentette be, hogy a 30. naptári héten már módosítania kellett a gyártását, amit szüneteltet a 31. és 32. héten. A vállalat akkori közlése szerint ezt az időszakot karbantartási tevékenységekre, illetve az új modell sorozatgyártásának előkészületeire használta fel. A tervezettől eltérően a 33. héten is tartott a leállás.

A nehézségek ellenére az idei első fél évben nőtt a Suzuki piaci részesedése, és míg tavaly összesen 14 783 autót értékesített, az idén már az első fél évben ennek nagyjából a kétharmadát teljesítette, 9625 gépkocsit adott el.

A tervek szerint az idén 143 ezer személyautót gyárt majd le a vállalat az esztergomi üzemében – ahol tavaly 112 475 gépkocsi készült –, de a gyártási célszám a piaci körülmények és a megrendelések alakulásának függvénye.