A nagyobb kiskereskedelmi láncok jó része nem válaszolt a 24.hu sajtómunkásainak, akik megkérdezték, hogy a boltjaikban el fogják-e fogadni a Széchenyi pihenő (Szép) kártyát élelmiszer-vásárláskor februárban és márciusban. A Lidl még vizsgálja a lehetőséget, későbbre ígért nyilatkozatot, két vállalat viszont már biztosan készül arra, hogy februártól elfogadhassák pénztáraiknál a pihenőkártyát.

A Sparnál tavaly október óta mind a 208 olyan áruházukban elfogadják az OTP Szép-kártyát, ahol van melegétel- és grillpult, kizárólag az ott vásárolt ételek kifizetéséhez. Céljuk, hogy a teljes hálózatra kiterjesszék a fizetőeszközt – válaszolták lapunknak.

A CBA-nál úgy fogalmaztak, hogy jónak látják a lehetőséget és élni kívánnak vele. Franchise láncként a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások önállóan döntenek a kérdésben, de arra számítanak, hogy széles körű lesz az elfogadás a hálózatban.

Lesznek azonban olyan üzletek is, ahol bár árulnak élelmiszert, mégsem fogadhatják el a kártyát. Ennek oka, hogy az élelmiszer-kiskereskedelemnek főtevékenységnek kell lennie az elfogadáshoz, nem elég, ha a tevékenységi jegyzékben szerepel a rendeletben meghatározott hét TEÁOR valamelyike. Emiatt például a dm-ekben sem lehet majd fizetni élelmiszert Szép-kártyával, ugyanis a cég főtevékenysége nem élelmiszer-kereskedelem.