Varga Zsolt írása.

Újra nekifut a szelektív szemétgyűjtési kampányának a Budapesti Közművek (BKM) Zrt. Még tavaly decemberben jelentették be, hogy 2022. január elsejétől a tejek és a gyümölcslevek dobozait is a sárga fedelű kukákban kell gyűjteni a fővárosban. Mára sok budapesti ugyan megtanulta a leckét, de még nem mindenki, ezért indul az új kampány.

Az italos dobozok ugyanis csak 70 százalékban készülnek papírból, bőven tartalmaznak műanyagot, sőt a legtöbbjük belül egy vékony alumínium réteget is. Korábban ezeket a papírral együtt gyűjtötték, azonban feldolgozni már nem lehetett együtt őket. A BKM jelentős lépést tett a körforgásos gazdaság felé azzal, hogy új technológiát vezetett be, így kikerülnek az italos dobozok a papírhulladékok közül, mert a sárga (fém- és műanyaggyűjtő) tartályba jutva sokkal nagyobb arányban hasznosulhatnak.

Az ismételt kampányban kukákra készült, ingyenes matricák segítik a lakosok tájékoztatását arról, mit hol gyűjtsenek. Plakátokon ismertetik, milyen hulladéktól hogyan lehet díjmentesen, környezetkímélő módon megválni. Igyekeznek a társasházak közös képviselőit is elérni.

Nem ismert, hogy mennyibe került az új technológia bevezetése, de biztosan hoz a konyhára. Ennek köszönhetően évente legalább 90 tonna italos karton hasznosulhat újra.

A budapestiek egyre nagyobb hányada már helyesen gyűjti a szelektív hulladékot, évente már 50 ezer tonna hulladék kerül vissza a körforgásba Budapesten. Az új kampány jóvoltából pedig remélhetőleg még többen számára válik rutinná a szelektív hulladékgyűjtés - mondta lapunknak Kiss Tibor, a BKM keretében önállóan működő FKF hulladékgazdálkodási divízió főigazgatója.

Varga Zsolt írása.