Már lassan másfél éve tart az előző pécsi városvezetés alatt megvalósult buszbeszerzési ügy tárgyalása a Kaposvári Törvényszéken, amelynek lényege, hogy miért fizetett ki a 2015-ös járművásárláskor a helyi tömegközlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. 600 millió forinttal többet a használt Volvo-buszokért, mint amennyiért közvetlenül a márka holland cégétől megvásárolhatta volna. A vád szerint a 600 millió forintos pluszköltséget több gyanúsított egymás között szétosztotta.

Az ügyről már sok furcsa részlet derült ki a bírósági szakaszban, így például az, hogy a lassan hét éve megkötött üzlet a magyar hatóságok érdeklődését annak ellenére sem keltette fel, hogy többször is felhívták rá a figyelmüket. Így történhetett meg, hogy a holland rendőrség lépett először: Csengő András, a Pécsi Sörgyár volt vezérigazgatója, Hollandia egykori tiszteletbeli konzulja autóval vitte ki a készpénzt egy szerb bankból. A holland pénzintézetben a bőröndből kipakolt temérdek készpénz feltűnt az ügyintézőnek, aki azonnal hívta a nyomozókat. Csengőt pénzmosással gyanúsították meg, és értesítették a magyar hatóságokat. Az útra kelt 900 ezer euró pedig azóta is a holland rendőrség trezorjában van.

Végül rajta kívül még két személyt ültettek a vádlottak padjára Magyarországon: Paiger István, a Tüke Busz Zrt. volt vezérigazgatóját, valamint a III. rendű vádlott, P. Endre magyar-amerikai állampolgárt. Utóbbi elismerte, hogy bűnös, konkrétan azt, hogy pénzmosással bűncselekményt követett el.

Az I. rendű vádlott Paiger István ügyvédje még tavaly arra építette fel a védelmet, hogy ismer politikusok is érintettek voltak az ügyben, amit a vásárlás előtti hollandiai útra tartó delegáció repülőjáratának utaslistájával akart alátámasztani. Ezen két politikus, Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, valamint Csizi Péter volt fideszes alpolgármester neve valóban szerepelt. Bánki tagadta a vádat, hogy köze lenne az ügyhöz, Csizi nem reagált.

Az időközben 2022 februárjában hirtelen meghalt Paiger István védelme, valamint azóta a Tüke Busz Zrt. is sértettként ugyancsak kérte, hogy hallgassák meg tanúként a két politikust, akikről azt állították, hogy a buszvásárlásról valóban döntöttek. Az eljáró bíró pedig mindig azt közölte, hogy a többi vallomás fényében dönt a tanúvallomások elrendeléséről.

Most pedig a döntés megszületett: a Szabad Pécs úgy értesült, hogy az erről szóló értesítést már kézhez is kapták az ügyben érintett felek, meghallgatják Bánkit és Csizit. Május 10-én, a következő tárgyaláson kerítenek erre sort.

A bíróság emellett beidézte a volt III. rendű vádlottat, P. Endrét is, aki már korábban elismerte bűnösségét, de vallomást nem volt hajlandó tenni. P. Endre a pesti alvilág ismert figurája, ő egy thaiföldi offshore cégen keresztül akarta tisztára mosni a pénzt. Bár gyanúsítottként nem volt, tanúként viszont már köteles vallomást tenni. A férfi eddig kétszer már beteget jelentett, amikor beidézte a bíróság.

P. Endrének a Volvo-gate ügyben érintett személyek közül egyedül Bánki Erikkel van kapcsolata, egy üzleti vállalkozáson keresztül.