A Nemzeti Adó és Vámhivatal idén február 15-ig utalja minden jogosult gyereket nevelő személy számára az SZJA-visszatérítés összegét. A családok így jelentős többletforráshoz jutnak év elején.

Az OTP Bank várakozásai szerint a háztartások számára ez jó lehetőség arra, hogy megtegyék az első lépést az olyan hosszú távú célok elérése felé, mint például gyerekeik továbbtanulása vagy lakásvásárlása. Ilyen cél lehet még egy nagyobb lakás megvásárlása vagy a nyugdíjaskori anyagi biztonság megalapozása is.

"A járványhelyzetet követően pénzügyileg tudatosabbá vált a lakosság, az adóvisszatérítéseknek, a fiatalok adó-kedvezményének köszönhetően pedig a megtakarítási állománybővülés mértéke megugorhat, még többen tehetnek félre a jövőjükre, gyerekük jövőjére gondolva. Azt sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy az idei év első három hónapjának eredményei akár 10 százalékkal is meghaladhatják a 2021 azonos időszakának számait” - mondta Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási területének vezetője.

Kép: OTP Bank

Az OTP Öngondoskodási Index kutatásának legfrissebb eredményei szerint a koronavírus járvány és az emiatt kialakult gazdasági nehézségek hatására a hazai lakosság pénzügyek terén tudatosabbá, óvatosabbá vált, amit igazol, hogy a megkérdezettek 51 százaléka tervez valamilyen pénzügyi öngondoskodásba kezdeni. Ez a kutatás indítása óta mért legmagasabb érték.

Sajnos továbbra is a lakosság csupán 40 százaléka készít pénzügyi tervet legalább egy hónapra előre. A hamarosan érkező SZJA-visszatérítések kapcsán tehát az OTP Bank arra biztat mindenkit, hogy felelősen gondolja végig egyéni és családi élethelyzetét, jelölje ki céljait és ennek megfelelően fordítsa rövid, közép vagy hosszútávú pénzügyi céljai megvalósítására a visszatérítés összegét.