Ezúttal hamis internetes keresőoldali találatokkal csalnak ki adatokat a bűnözők az OTP Bank ügyfeleitől. A számlatulajdonosokat hamis találatokkal az OTP Bank oldalára megtévesztően hasonló weblapokra terelik, ahol az ügyfelek maguk írják be banki adataikat, amelyekkel a bűnözők visszaélnek – szól a pénzintézet tájékoztatása.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a csalási módszer több bank ügyfeleit is érinti, tehát a csalók nem csupán az OTP InternetBank belépési oldalát másolták le.

Mint az OTP közölte, a csalás úgy védhető ki a legkönnyebben, hogyha a felhasználó a bank ismert oldalát írja be a böngészőbe, nem pedig keresőoldalról próbálja azt elérni, ahol a találatok között fizetett hirdetésként gyakran áloldalak jelennek meg. Tehát senki ne a Google, a Bing vagy a Yahoo találati oldaláról próbálja meg elérni a bank oldalát.

A bank felhívja ügyfeleinek figyelmét, hogy mielőtt bejelentkeznek az internetbankba, győződjenek meg arról, hogy valóban az OTP Bank (vagy a saját bankjuk) oldalán vannak.

Ehhez az alábbiakat kell ellenőrizniük:

  • Belépés előtt nézzék meg a böngésző címsávban a honlap címet, amelynek úgy kell kezdődnie, hogy https://www.otpbank.hu/...
  • A szolgáltatás belépés oldalán, a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra kattintva győződjenek meg arról, hogy a biztonsági tanúsítvány szerint valóban az OTP Bank adta ki az oldalt.
  • Ha más jelenik meg, kérik, azonnal szakítsák meg a kapcsolatot!

Az OTP Bank rendszeresen felhívja az ügyfelek figyelmét a különböző elkövetési módokra, ezzel is figyelmeztetve őket a csalási formákra. További információkat itt találhat a témáról.