A társas vállalkozások számánál is gyorsabban emelkedik Magyarországon az egyéni vállalkozások száma. Csak 2021-ben 85 ezer új vállalkozó választotta ezt a vállalkozási formát, melynek következtében 2021 év végére 587 ezerre emelkedett az egyéni vállalkozások száma, és a trend további növekedést valószínűsít - derül ki az Opten legfrissebb adataiból.

Az egyéni vállalkozók száma 2019 óta magasabb, mint a társas vállalkozásoké, de a különbség 2021 során tovább növekedett, hiszen a cégszám növekedése ellenére is „csak” 530 ezer társas vállalkozás van jelenleg hazánkban.

Érdekes módon az egyéni vállalkozók számának növekedése 2021-ben meghaladta a 2020-as növekedést is, annak ellenére, hogy 2021-ben sokat szigorodtak a KATA-szabályok a kapcsolt vállalkozások közötti kifizetések.

Az egyéni vállalkozások népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy viszonylag könnyű szüneteltetni a tevékenységet hosszabb-rövidebb időszakokra. Az egyéni vállalkozói tömeg nagy részét ugyanakkor nem a szüneteltetett tevékenységű vállalkozók adják.

Jelenleg mintegy 91 ezer egyéni vállalkozó szünetelteti a tevékenységét, míg a koronavírus első hulláma alatt közel 110 ezer volt a szüneteltetők száma.

Az egyéni vállalkozások elemzésekor ugyanakkor fontos hangsúlyozni azt is, hogy a gazdaság számára hosszú távon milyen hatással lesz a növekvő egyéni vállalkozási tömeg. Rövid távon kétségtelen, hogy gazdaságélénkítő hatása lehet a laza adó-szabályozásnak, ugyanakkor az egyéni vállalkozói létnek vannak árnyoldalai is, különösen ilyen nagy tömegben. Egyrészt az egyéni vállalkozók alacsony adminisztrációs kötelezettségei alacsonyabb transzparencia szinttel járnak együtt, ami a szürke gazdaság és a jogi kiskapukkal történő visszaélések irányába mutathat.

Másrészt pedig vélhetően sokan – a 2021-es szigorodó szabályozás ellenére – nem a társas vállalkozási forma, hanem az alkalmazotti jogviszony helyett választják ezt a formát, színlelt szerződésekkel megtámogatva. Az így „foglalkoztatott” alkalmazottak pedig hosszú távon kiszolgáltatottabbak lehetnek munkaadójuk felé, a várható nyugdíjuk értéke pedig szintén sokkal alacsonyabb lesz. Ezeknek a hatásoknak a nagyságrendjét nehéz felmérni, ugyanakkor az ilyen mértékben növekvő egyéni vállalkozási szám növeli az ebbe az irányba mutató kockázatokat.

Regionális kitekintésben Budapesten és Pest megyében a legmagasabb az egyéni vállalkozók száma, és ezeken a területeken a legerősebb a növekedés is. Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében volt a legalacsonyabb a növekedés, de az egyéni vállalkozók száma összességében azért még ezeken a területeken is növekedett - írja az Opten.