A G7 portál 2020 januárja óta hasonlítja össze a hazai kiskereskedelmi üzletek árait egy 42 alapélelmiszerből álló fogyasztói kosár alapján. Most azonban egy külföldi bolt, a francia Lidl 33 termékének (32 élelmiszer és a WC-papír) árát hasonlították össze a magyarországi Lidlben kaphatókkal.

Három árucikk esetében (félbarna kenyér, tejföl és kakaós csiga) helyettesítő terméket kerestek, mivel ezek nem, vagy nem olyan formában kaphatók Franciaországban, mint Magyarországon. A korábban Magyarországon elvégzett vásárlási tesztekhez képest még módosítottak két terméknél, a trappista sajtnál és a 2,8 százalékos tejnél, mivel ezek nem kaphatók Franciaországban. Ezért a hazai és a francia Lidlben is megvásárolható maasdam sajt került be a kosárba, míg a tejekénél a francia 3,6 százalékos és a magyar 3,5 százalékos. (A terméklista a G7 cikkében olvasható.)

A vásárlási teszt az mutatta, hogy a 33-ból kilenc termék olcsóbb volt Franciaországban: a vaj, a tejföl, a paradicsom, az alma, a kávé, a spagetti, a vöröshagyma és a maasdam sajt. A termékek többségénél a francia árak jóval magasabbak voltak a magyarnál.

A bevásárlólista teljes költsége Magyarországon 14 393 forint, Franciaországban 19 865 forintnak megfelelő euró volt (egy eurót 350 forint árfolyamon számoltak), ez 38 százalékos különbség. A csirke és a pulyka a magyarhoz képest nagyon drága a francia Lidlben, ezért ha kivették e két terméket a kosárból, akkor már „csak” 18 százalékos volt az árkülönbség.

A keresetek alapján a magyarok pénztárcája jobban megérzi az élelmiszervásárlást, mint a franciáké: a G7 számításai szerint a bevásárlás a magyar nettó átlagkereset 4,76 százalékát viszi el, a franciának viszont csak a 2,5 százalékát.