A cégeknek 2012. január 1-jétől kötelező "kamarai hozzájárulást" fizetni a gazdasági kamarák részére. A hozzájárulás nem tagdíj, kötelező kamarai tagság sincsen, ezt a pénzt mégis minden gazdálkodó szervezet köteles befizetni. A KSH szerint az országban 2013 decemberében 600 346 gazdasági társaság működött, de a kamarákról szóló törvény értelmében nemcsak nekik, hanem az egyéni cégnek, az egyesülésnek, egyes jogi személyek vállalatának, a leányvállalatnak, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepének, a lakásszövetkezet kivételével a szövetkezetnek, és a legtöbb egyéni vállalkozónak is fizetnie kell - ismerteti az atlatszo.hu. Tekintve, hogy csak a gazdasági társaságok hozzájárulásaiból évente több mint 3 milliárd forintos bevétel keletkezik országosan, joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mire költik a kamarák a bevételt.

Mivel nem kötelező a kamarai tagság, a fizetendő összeget nem lehet tagdíjnak hívni, akkor viszont ellenszolgáltatást kellene nyújtani cserébe. Elvileg tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés jár a hozzájárulás fejében. Az ado.hu tavalyi cikke szerint a 140 ezer budapesti "hozzájáruló" közül mindössze 200 kérte a kamarai tanácsadási szolgáltatást. Mire megy vajon a többi 139 800 pénze? - tette fe a kérdést az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ.

A portál ezt próbálta meg kideríteni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál (BKIK), de nem tudta meg. Postosan azt kérdezték meg tőlük, hogy 2012-ben és 2013-ben hányan fizették be a kamarai hozzájárulás összegét, valamint azt, hogy az így befolyt összeget mire költötték el.

A BKIK nem lát el közfeladatot, nem válaszol

Erre bonyolult és arrogáns választ kaptak, amely arról szól, hogy a BKIK nem lát el közfeladatot, tehát közérdekű adatot sem kezel, úgyhogy amilyen adatot kért az Átlátszó, nem adják.

A portál szerint azonban az érvelés sántít, mert az Információs törvény szerint közérdekű adat (egyebek mellett) a jogszabályban meghatározott közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret. A gazdasági kamarákról szóló törvény pedig úgy fogalmaz - éppen a hozzájárulásról szóló részben -, hogy "a kamarai közfeladatok ellátásához történő hozzájárulásként a gazdálkodó szervezet köteles kamarai hozzájárulást fizetni".

Az Átlátszó szerint tehát a BKIK nagyon is közfeladatot lát el, így nincsen oka arra, hogy ne mondja meg, mire költi a hozzájárulásokat. Az Átlátszó ezért pert indít a BKIK ellen.