A földgázkereskedelmi engedélyes közszolgáltatóval, közfeladatot ellátó jogi személlyel vagy távhőtermelővel kötött földgáz-kereskedelmi szerződését 2022. április 15. napjáig a közszolgáltató, a közfeladatot ellátó jogi személy vagy távhőtermelő hátrányára egyoldalúan nem módosíthatja, és nem mondhatja fel - áll a kormány "a veszélyhelyzet idején a földgázellátás folyamatos biztosítása érdekében szükséges intézkedésekről" címmel kiadott rendeletében. A rendelet a veszélyhelyzet végéig hatályban marad.

November végén a 444.hu írt arról, hogy legalább egy tucat magyarországi nagyváros távhőcége kapott figyelmeztetést az elmúlt hetekben a gázkereskedőjétől: vagy írják alá az október 1. óta érvényes szerződéseik módosítását, és fizessenek többet a gázért, vagy mondják fel a szerződésüket. A lap szerint fideszes és ellenzéki vezetésű városokban is komoly aggodalom lett úrrá a polgármestereken.

Ez történt Győrben is, a kereskedő felmondta a szerződését, végül a városi távhőszolgáltató az energiahivatal engedélyével az állami biztonsági földgázkészletből kapott, illetve kap földgázt.

Plusz energiát táplálnak a rendszerbe Észak-Magyarországon

Egy másik kormányrendelet „Észak-Magyarország villamosenergia ellátásbiztonságának biztosítása érdekében” ideiglenesen kijelölte az állami MVM energiaholdinghoz tartozó Mátrai Erőművet, hogy a detki csomóponton évente pontosan meghatározott villamosenergia mennyiséget tápláljon be a villamosenergia-rendszerbe - vette észre a hvg.hu. Ezért az erőmű ellentételezésre jogosult, amely azonban kizárólag ennek a szolgáltatásnak a költségeit fedezheti.

Egy ehhez kapcsolódó határozat alapján az illetékes minisztereknek kell gondoskodniuk „a tárgyévi villamosenergia-termelés mint rendszerbiztonsági szolgáltatás keretében megállapított ellentételezés kifizetésének teljesítéséről a jogosult villamosenergia-termelő részére”. Erre 45 milliárd forintot adnak - írta meg a lap.