A kormánypárti politikusok és a KESMA-lapok szerint a műtrágya-áremelkedés kizárólag Bige László műve. „Korábban 60-80 ezer forint között hozzá lehetett férni a műtrágyához, most 205 és 250 ezer forint között mozog a hatóanyag-szükséglet egy hektárra vetítve” – ezt az index.hu-nak mondta az agrárminiszter. Nagy István szerint ezt nem az egekbe drágult földgáz okozza. 

Az átlátszó több műtrágyabeszerzést is megnézett, amelyekre a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. az utóbbi években írt ki közbeszerzéseket. Kiderült, hogy jellemzően vagy az IKR Agrár Kft., vagy a KITE Zrt. volt a befutó ezeken a közbeszerzéseken. A jövő évi műtrágyabeszerzésre a KITE Zrt. egyedüliként jelentkezett, és átlagolva számolva a beszerzendő típusok tonnánkénti árát, a mostani ajánlatban a tavalyi árak kétszeresére kötött szerződést az állami tangazdaság és Csányi Sándor cége.

A ménesbirtok 2019-től kezdve évente 1000–1300 tonna műtrágyát vásárol. Több fajtát, de arányaiban szinte mindig ugyanazt. A közbeszerzések összárat adnak meg, nincs fajtákénti részletezés. Az alábbi táblázatban az elmúlt évek beszerzéseit mutatjuk tonnára visszaosztva. Jól látszik, hogyan emelkedtek duplájára az árak a tavalyihoz képest.

De a KITE nem csak a műtrágyán keresztül kapcsolódik a Ménesbirtokhoz. Csányi Attila, Csányi Sándor fia a KITE Zrt. igazgatósági tagjaként részt vesz az integrátor cég irányításában, kiemelt figyelmet fordítva a KITE és a Bonafarm Csoport tevékenységének összehangolására. Vagyis Csányi Sándor érdekeltsége, a KITE Zrt. szállíthatja a korábbi ár kétszereséért a műtrágyát annak a Ménesbirtoknak, ahol a fia az alapítványban kuratóriumi tag.

 

 

 

Reagált a KITE

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója lapunknak is megküldött egy levelet, amely szerint az átlátszó.hu cikke valós tények alapján részben hamis látszatot kelt. A cégvezető hangsúlyozza, hogy a KITE Zrt. versenyben, más piaci szereplőknél kedvezőbb ajánlattal nyerte el a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2022-es műtrágya szállítási szerződését.Ismereteik szerint a döntéshozatalban Csányi Attila, a KITE Zrt. tulajdonosának fia prudenciális okokból nem vett részt. A KITE Zrt. nem gyárt műtrágyát, azt kereskedőként, agrárintegrátorként forgalmazza, így az ügyfeleinek kínált árat a beszerzési árak, azaz a gyártók által meghatározott piaci ár determinálják.Annak illusztrálására, hogy a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. a jelen piaci körülmények között kedvező árakra szerződött a KITE Zrt-vel, Szabó a hazai piacon meghatározó Bige Holding ez év decemberében érvényes árait hozza fel:

karbamid: 392 ezer forint/tonna (KITE tenderár 219 ezer forint/tonna)

Pétisó (27 százalék): 230 ezer forinttonna (KITE tenderár (MAS) 150 ezer forint/tonna)

Nitrosol (30 százalék, folyékony): 255,5 ezer forint/ tonna (KITE tenderár (DAM) 152 ezer forint/tonna)

Ez alapján szerinte megállapítható, hogy a Nemzeti Ménesbirtok igen kedvező szállítási szerződést kötött a KITE Zrt.-vel.