Nagyfokú értékaránytalanság miatt perli a Lánchíd Palota tulajdonosát az állami tulajdonú Eximbank Zrt. - értesült a Napi.hu. Az első tárgyalás péntek délelőtt lesz a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának budai épületében.

A pénzintézet azért megy perre, mert aránytalanul magasnak tartja az általa korábban kibérelt irodaépület bérleti díját, valamint a szerződés egyéb feltételeit is hátrányosnak érzi. Ráadásul a Napi.hu értesülései szerint  a polgári peren túl büntetőfejelentést kívánnak tenni a bank korábbi vezetői ellen is, akik a bérleti szerződést megkötötték az irodatulajdonos Nobilis Kristóf cégével.

A bérleti szerződés részleteiről az Eximbank megkeresésünkre nem kívánt részleteket nyilvánosságra hozni. Információink szerint a megállapodás tíz évre szól, az abban szereplő díj négyzetméterenként némileg 20 euró alatt van - ráadásul forintban meghatározva.

A patinás épületet  2013 őszén vásárolta meg Nobilis - aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A száz leggazdagabb 2014 kiadvány szerint 8,6 milliárd forintos vagyonnal a 74. leggazdagabb magyar - a CIB Bank Zrt. work-out cégétől, piaci hírek szerint 10 millió euróért (nagyjából 3 milliárd forintért). A palotát rögtön ki is adta az Eximbanknak. Az épület átalakításába is hamarosan belefogtak - ez azóta nagyjából el is készült, mintegy egymilliárd forintos költséggel. Időközben vélhetően éppen e szerződés miatt távozott a bank első számú vezetője is, Nátrán Roland, akinek januári távozását december 13-án jelentették be.

Az Eximbank és a Mehib felügyelete a 2014-es választások után az NGM-től átkerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium, miután a diplomáciában a külgazdaság kiemelt szerepet kapott. Nátrán pedig 2010-től pénzügypolitikai helyettes államtitkár volt az NGM-ben, onnan került a Mehib és az Eximbank tulajdonosváltását követően, 2012 júniusától az intézménypáros vezérigazgatói székébe.

A patinás, 1870-ben elkészült Lánchíd Palotát - amely korábban a Fővárosi Közmunkák Tanácsának, majd a Legfelsőbb Bíróságnak is otthont adott - a teljes felújítás után 2008-ban nyitották meg. Az akkori első bérlő a Sal Oppenheim privátbank volt, amely piaci hírek Budapesten korábban nem látott bérleti díjat fizetett. A teljes beruházás értéke akkori árakon meghaladta a 20 millió eurót, de a felvett hiteleket a beruházók már nem tudták fizetni,  és  a válság "áldozatául" esett a bérlő pénzintézet is.

Az épület a CIB Bank Zrt. work-out leánycégéhez, a Recovery Ingatlanhasznosító Kft.-hez került. Az ingatlan négy évig üresen állt, majd tőlük vette meg Nobilis - a fia kezében lévő Döb-68 Zrt.-n keresztül -, aki nem kívánta átalakítani a pazarul felújított a 3200 négyzetméteres alapterületű palotát. Ezt az Eximbank - amely a Nagymező utcai bérleménye után akart váltani - saját erőből, igényeihez igazítva tette meg - s lehet, hogy most be sem költöznek az új "otthonba".