A portál által megkérdezett éttermek inkább bérekre, működésre fordítja az áfacsökkentésnek köszönhetően keletkezett többletbevételt.
Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2017. január 1-jétől hatályos módosítása értelmében az étkezőhelyi vendéglátásban az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmazása a kedvezményes 18, majd 2018. január 1-jétől 5 százalékos áfakulccsal adózik. Erről döntött a törvényhozás május közepén, majd az adóhatóság december elején pontosította az érintettek körét. A kedvezményezetti kör ugyanakkor jövő január 1-től 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást is fizet.
Az intézkedésnek érhetően sokan örülnek, bár azt nem értik miért sújtják nagyobb áfával az elvitelre vásárló kuncsaftokat. Az egyik étterem-tulajdonos szerint a plusz pénz segíthet abban, hogy megtartsák a jó dolgozókat. Akadnak kivételek is: egy másik étteremben azt mondták, hogy már készülnek az új étlappal, ők ugyanis nem nyelik le az áfacsökkentést. Utóbbi egység azonban a kisebbséghez tartozik.
Legolvasottabb
Orbán Viktor fegyverekért és az orosz gázért, olajért ment Isztambulba
Most érkezett: katonai drónok támadtak Zelenszkij gépére, áttörték a légtérzárat
Kisiklott az 1-es villamos
Nagyot gyengült a forint
Cicások figyelem: brutális szigor jön, teljesen megváltozik az állattartás
Ez volt eddig a magyarok kedvence az idén: 55 százalékos pluszban, aki ebbe fektetett
Érkezett egy egészségügyi ígéret karácsonyra
Idegesítő problémát orvosolna a kormány: új szabályok jönnek az EESZT időpontfoglalásban
Elengedte a magyar piacot a Revolut