Mozgalmas éve van a legnépszerűbb, jellemzően fájdalomcsillapításra használt gyógyszereknek. Szerdától, február 19-től vény - azaz recept - nélkül is forgalmazható több metamizol hatóanyag-tartalmú készítmény, köztük az Algopyrin. Májustól viszont receptköteles lesz a szintén népszerű, ibuprofént és dexibuprofént tartalmazó tabletták egy része.

Út a receptmentességig

Az Algopyrin és társai esetében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a vonatkozó rendeletre hivatkozva indokolja a döntést, azaz a most felszabadított gyógyszerek szedése orvosi felügyelet nélkül nem jelent veszélyt a szervezetre. A gyógyszerhatóság döntése nem meglepő, már tavaly óta számítani lehetett rá. A döntésben szerepet játszhatott az is, hogy sokan csak azért mentek orvoshoz, hogy felírassák maguknak az Algopyrint, amely 2007-ben lett receptköteles. Akkor egyébként maga a gyártó, a Sanofi kezdeményezte, hogy a gyógyszert csak receptre lehessen kiadni. A szakmai érv pedig az volt, hogy a metamizol tartós fogyasztása a vérképző szervek zavarát, a fehérvérsejtek csökkenését, s ezáltal az immunrendszer gyengülését okozhatja. Ráadásul Európában a Sanofi valamennyi metamizol hatóanyagú készítménye vényköteles.

2007-ben nagy vihart kavart, hogy receptes készítmény lett az egyik legnépszerűbb magyar fájdalomcsillapító. A Magyar Narancs tizenkét évvel ezelőtt részletes cikkben foglalkozott a témával. Zacher Gábor toxikológus, főorvos akkor a lapnak azt mondta, a metamizoltartalmú gyógyszerek tartós fogyasztása okozhat problémát, ha valaki gyakran szedett ilyet és gyanúsan sokszor kap el fertőzéseket, akkor érdemes megnézetnie a vérképét. Paál Tamás, az OGYÉI elődjének (Országos Gyógyszerészeti Intézet) vezetője szerint a receptkötelesség 2007-es bevezetésében az óriási fogyasztás is szerepet játszott. "A mennyiség már túl van azon a határon, amely az egyes emberekre lebontva megnöveli a ritka, de súlyos mellékhatások valószínűségét" - mondta a Klubrádiónak. Az újságcikkből azonban kiderült, hogy statisztikailag egymillió emberből egynél okozhatnak súlyos problémát vagy halált a metamizol mellékhatásai.

Más készítmények receptkötelesek lesznek

MIközben a sok metamizol-tartalmú készítményre már nem kell recept, közel három hónap múlva sok más tablettához szükség lesz rá. Az OGYÉI tavaly jelentette be, hogy a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó tabletták bekerülnek a receptköteles rendszerbe. (A jogszabályok szerint a különböző készítmények nevét nem lehet publikálni, ezért cikkünkben csak azok a tabletták szerepelnek mégis névvel, amelyeknél ezeket az OGYÉI a hivatalos, mindenki előtt nyilvános honlapján feltüntette. A február 19-től már recept nélkül forgalmazható készítményekről szóló OGYÉI-lista itt olvasható, az ibuproféntartalmú készítményekre vonatkozó OGYÉI-tájékoztató pedig itt és itt található.)

Az ibuprofént a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé sorolják, az ilyen hatóanyagot tartalmazó készítményeket világszerte hatvan éve forgalmazzák. Alacsonyabb, 1200 milligrammnál kisebb napi dózisban fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint megfázás kezelésére használják. A receptkötelezettség májusi bevezetését azzal magyarázza a hatóság, hogy a fájdalom- és lázcsillapítóként használt ibuprofén esetében 1200 milligramm, a reumatikus betegségekre való dexibuprofénnél pedig 600 milligramm a biztonságos napi dózis és akik szedik az érintett tablettákat, könnyen túlléphetik a limitet.

Az már 2006-ban kiderült, ezeknek az alkalmazása fokozza az artériás thrombotikus események (szívinfarktus, stroke) kockázatát. Az érintett gyógyszerekről, köztük az ibuprofén-tartalmú készítményekről - az Európai Bizottság megrendelésére - készült egy független tanulmány, ebben a szakemberek arra jutottak, hogy az ibupfrofén napi 2400 milligrammnál magasabb dózisban fokozza a trombózisos betegségek kockázatát.

Az ibuproféntartalmú gyógyszerek népszerű gyógyszernek számítanak, évente 2,5-3 millió doboz fogy belőlük. A májusi szigorítás kizárólag a már említett - 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó - tablettákat érinti,a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is.