Üzemanyag-turizmus kialakulásához vezetett, hogy Magyarországon literenként 480 forintos ársapka érvényes a benzin és a gázolaj esetében, miközben e termékek Romániában megállíthatatlanul drágulnak - írja a Világgazdaság. Az elmúlt tizenkét hónap során 59 százalékkal nőtt a gázolaj ára Romániában, ami a legnagyobb arányú növekedés az Európai Unióban

A benzin esetében 39 százalékos drágulást mértek Romániában, ennél nagyobb arányú növekedés csak Bulgáriában, Csehországban és Ausztriában volt az EU-tagállamok között. Romániában jelenleg egy liter normál gázolaj 8,7 lej, vagyis mintegy 661 forint körül mozog, a prémiumgázolajé meghaladja a 9 lejt; a 95-ös oktánszámú benzin esetében a standard változat literje átlagban 7,8, a prémiumé 8,55 lejbe kerül.

Becslések szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt drágulás nyomán a gázolaj esetében egy teletank mintegy 4500, míg a benzin esetében 3000 forintnak megfelelő összeggel kerül többe Romániában, mint Magyarországon. Bukarestben az árplafon bevezetése, illetve a jövedéki adó vagy az áfa csökkentése is felmerült kormányzati szinten, de eddig semmilyen állami segítség nem érkezett.

Mivel a bukaresti intézkedések váratnak magukra, a magyar–román határ mentén élők kihasználják, hogy Magyarországon jóval olcsóbb a benzin és a gázolaj. Az elmúlt időszakban amiatt is megnőtt a forgalom a határátkelőknél, hogy sok romániai Magyarországon tankol.