Elképesztő roham indult a fatüzelési megoldásokért: a rezsiemelés hatására sokan keresnek cserépkályhás mestereket, vagy fatüzelésű kazánokat, vaskályhákat állítanak szolgálatba – írja a Vgf & Hkl épületgépészeti szaklap.

Kandalló vásárlásánál fontos szempont, hogy a vásárló mikor, mivel, mennyit és mire szeretné használni a kandallót. Alkalmi, például karácsonyi használatra nem érdemes drága, takarékos eszközt venni. Napi több órás használatot viszont nem lehet az 1960-as évek műszaki színvonalát tükröző kandallóval megoldani.

A kandalló kiválasztásánál a lakás levegő-utánpótlására is figyelni kell. Például, ha egy helyiségben van a konyha, az étkező és a nappali – benne a kandallóval – akkor a páraelszívó csökkentheti a kémény hatásfokát. A központi porszívó, a ventilátoros vécészellőztetés, vagy a központi szellőztetőberendezés is hasonló hatást kelt. Ezek használata esetén olyan kandallót érdemes választani, amely teljesen zárt a lakás felé.

Mindenképpen szerencsés, ha a kandalló másodlagos és harmadlagos levegőt is fogad, és fontos, hogy ezek mindegyike szabályozott legyen. Az üvegajtós „látványkandallók” mindig kevésbé zártak: több irányban mozgó ajtót szigetelni nem szerencsés, drága és nehezen megoldható.

Félrevezető adatok

A névleges teljesítmény semmilyen utalást nem jelent a készülék korszerűségére, minőségére, a szabályozott teljesítményt azonban kevés gyártó tünteti fel. Pedig ebből lehet megtudni, mennyire kifinomult a berendezés: minél alacsonyabb az alsó érték, annál jobban szabályozható a kandalló. A csak néhány típusnál elérhető 2 kW-os határ már a fatüzelés korlátait súrolja: egy ilyen készülék óránként 70 dkg fát éget el, ilyenkor a hatásfoka 80 százalék feletti.

A vásárláskor olvasott hatásfok azonban megtévesztő lehet: előfordulhat, hogy pillanatnyi hatásfokot írnak a dobozra, ami jóval felülmúlja az átlagolt hatásfokot. Utóbbit egy háromórás periódusban mérik, amiben benne van a feltüzelés ideje is. Ha nem derül ki, hogy a feltüntetett hatásfok pillanatnyi, vagy átlagolt, érdemes rákérdezni a forgalmazónál.

A felfűtési periódus a legfontosabb egy 1-2 kW hőigényű nappaliban. A legmodernebb kandallók felfűtési ideje 10-20 perc, ennyi idő alatt az égésterük 500 Celsius-fok fölé melegszik. Az égéstér bélelése lehet acél, öntvény, kerámia, vagy tűzálló beton, de sajnos egyre több gyártó alkalmaz nem kellően hőálló anyagokat béléshez és lángterelőkhöz, pedig ezek vannak kitéve a legnagyobb igénybevételnek. Arra is érdemes figyelni, hogy a főfűtésként alkalmazott kandalló hamufiókjának legalább 5-6 literesnek kell lennie.

Fontos, hogy minden fatüzelésű eszközt szakemberrel kell beüzemeltetni, aki ezt köteles kivitelezői nyilatkozattal igazolni. Ilyenkor egészen biztosan szakszerű beüzemelést kap a vásárló, mert a szakember köteles a levegő-utánpótlás problémáit is magas szinten kezelni.