A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) három jelentkezőt, a Magyar Telekom Nyrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t vette árverési nyilvántartásba szeptember 13-án az 5G frekvenciák értékesítési tenderén. A 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávok árverésére augusztus 8-án négy mobilszolgáltató jelentkezett, amelyből egy (a Digi) az NMHH szerint nem felelt meg a feltételeknek.

A hatóság döntését követően a pályázaton elinduló Digi Communications N.V. - a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. Hollandiában bejegyzett anyavállalata - tájékoztatta a részvényeseit és befektetőit, hogy 2019. szeptember 13-án az NMHH az 5G-s frekvenciaárverésen való részvételi pályázatát elutasította. A vállalat ezen a frekvenciaárverési eljáráson a magyar piacon elindított mobilkommunikációs szolgáltatásainak fejlesztése érdekében vett részt.

A társaság meglátása és álláspontja szerint az NMHH döntése alaptalan és nem tisztességes. A most meghozott határozat ugyanis nem egyezik meg a pályázati kiírás feltételeivel, nem konkrét tényekre és alapos elemzésekre támaszkodik, feltételezéseken és olyan történéseken alapul, melyek csak hipotézis tárgyát képezik. Ez a határozat a vállalat szerint egy újabb olyan, a cégcsoportot hátrányosan érintő, vitatható döntések döntés, amelyet az NMHH az elmúlt időszakban hozott a korábbi frekvenciaárverésekkel kapcsolatban a cégcsoport tagjaival szemben.

A fentiek értelmében a Digi Communications N.V. bejelentette, hogy az NMHH döntése ellen minden elérhető - a magyar és európai jogszabályoknak megfelelő - eszközzel fellebbez. A cégcsoport szilárd elhatározása, hogy ügyfelei érdekében folytatja a magyar piacra vonatkozó terveinek megvalósítását - áll a cég közleményében.