A tájékoztatás szerint a döntés összhangban áll a Kúria 2013. november 13-án kiadott végzésével, miszerint a svájci székhelyű Holcim a területen jogalap nélkül tartózkodott.

A közlemény emlékeztet arra, hogy április 7-én a Magyar Cement Kft. biztonsági embereivel, ügyvéd jelenlétében, mindenféle atrocitás nélkül vette birtokba a hejőcsabai cementgyár területét. A hosszú évek óta tartó pereskedésben még tavaly hozott ítéletet a Kúria, amely végzésében egyértelműen kimondta, hogy a svájci székhelyű vállalat jogalap nélkül tartózkodik a gyárban.

A Miskolc hejőcsabai városrészében lévő cementgyárban 2011-ben állt le a termelés.

A Magyar Cement Kft. most a miskolci cementgyártás felélesztésére készül, az üzemben az újraindításhoz szükséges beruházások, felújítások után 300 dolgozónak és több tucat beszállítónak adnak majd munkát - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Holcim szerint nincs bírósági döntés

A Holcim azt közölte szerdán: a hosszú évek óta folyó, a cementgyárral kapcsolatos peres ügyekben változás nem történt, a gyár átadás-átvételére vonatkozó jogi döntés nem született.

A Magyar Cement Kft. a cementgyár ingatlanaival kapcsolatos birtokbavételi kérését a bíróság többször, így legutóbb 2014. február 11-én kelt végzésében is egyértelműen elutasította - írta közleményében a Holcim. Úgy fogalmaztak: felbérelt "biztonsági őrök" - figyelmen kívül hagyva a Holcim ügyvédjének tájékoztatását, illetve a munka- és balesetvédelmi előírásokat - behatoltak a gyár területére.

A közlemény szerint a Holcim eddig teljes felelősséggel végezte az állagmegőrzést, és biztosította a gyárterület őrzését. A társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a feladatot továbbra is felelősségteljesen végezhesse.