„Megszűntek a március elején érzékelt anomáliák az üzemanyag-ellátásban, tény ugyanakkor, hogy nem minden benzinkút kap annyi üzemanyagot a nagykereskedőtől, mint amennyit rendelne” – mondta a Szabad Európának Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke.

Sok mindentől függ, hogy ki mennyi üzemanyagot kap. Milyen a szerződése, mekkora a hitelkerete, fizetett-e előre a szállítmányért, tudott-e tartálykocsit küldeni. A portálnak egy kutas arról beszélt, hogy a kért mennyiség 40 százalékát kapja csak meg. Egy szlovák határ menti kutas amiatt panaszkodik, hogy nem tudja ellátni a mezőgazdasági termelőket, miközben sok autós jár át Szlovákiából, hogy literenként 180 forintot spóroljon.

Most a Mol lát el mindenkit üzemanyaggal ugyanis a többi nagykereskedő nem szeretne veszteségesen működni a magyar piacon.

Egri Gábor szerint a húszforintos literenkénti ártámogatás jól jön a benzinkutaknak, de csak arra elég, hogy a veszteségeiket csökkentsék.

Mol is elismerte a lapnak, hogy nem mindenki annyit kap, amennyit szeretne. „Az elmúlt időszakban csökkent a tranzit- és pánikvásárlások száma. A határ menti Mol-töltőállomásoknál még mindig a normál forgalom többszörösét tapasztaljuk, az ország többi részén azonban már normalizálódik a helyzet, lényegében megszűntek az átmeneti ellátási problémák”.

Az olajtársaság szerint csak márciusban 125 új viszonteladóval szerződtek. Új partnereik esetében hétről hétre állapítják meg a számukra kiadható mennyiséget a keresleti viszonyok tükrében. „Ezt a következő időszakra a megkötött szerződésben általuk előzetesen megadott igényük 66 százalékában állapítottuk meg” – közölte az olajtársaság.

A 24.hu kérdésére a társaság azt írta, hogy minden nagynyomású Mol-kútoszlopnál eltörölték a mennyiségi limitet, a normál oszlopoknál pedig él a 100 literes korlát.