Már a kiindulópontok is lényegesen eltértek a Magyar Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közötti hétfői egyeztetésen a Quaestor-csoport károsultjainak kártalanításáról; a szövetség egyebek mellett hangsúlyozza, hogy a csaló brókerek tetteiért nem tartozik felelősséggel, és úgy véli, hogy a bankszektor már most is túlterhelt - derül ki Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára MTI-nek adott válaszából.

A szaktárca hétfőn jelentette be, hogy folytatódtak az egyeztetések a bankok és az NGM között a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztését érintő módosításokról, valamint a Quaestor vállalatcsoport tevékenységének károsultjaihoz kapcsolódó parlamenti javaslatról. Az NGM szerint a bankok képviselői nem zárkóztak el a brókerbotrány miatt beterjesztett egyes módosításoktól, illetve a Quaestor kártalanítási alap felállítását kezdeményező javaslattól, a bankszövetség ugyanakkor jelezte a Quaestor-törvénnyel kapcsolatos aggályait.

Kovács Levente az MTI megkeresésére közölte: az álláspontokat ismertették, érdemi eredményről azonban egyelőre nem tudnak beszámolni. A főtitkár szerint a kiinduló pontok is lényegesen eltérnek.

"A Magyar Bankszövetség nem üdvözölte a Beva döntését, nem látjuk a felelősségvállalási összeghatár megötszörözésének szakmai indokait. Egyetértünk abban, hogy a csalókon kattanjon a bilincs, azonban a csaló brókerek tetteiért nem tartozunk felelősséggel. Abban is egyetértünk, hogy a bankszektor már most is túlterhelt" - közölte a főtitkár.

Hozzátette, helyzetértékelésük szerint a különböző adóterhek és szabályozások miatt az elmaradó beruházások ma már több kárt okoznak az országnak, mint amennyi hasznot hoznak a belőlük származó bevételek.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) igazgatósága a jegybank kezdeményezésére pénteki ülésén döntött arról, hogy kártalanítja a Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkező befektetőit. Az MTI arra vonatkozó kérdésére, hogy ezt milyen összeghatárig teszi, a szervezet azt a választ adta, hogy "a Beva jogalkalmazó, így mindenkor a hatályos jogszabályok alapján látja el feladatait, így amint új jogszabály lesz, a Beva annak megfelelően fogja végezni a munkáját."

Rogán Antal (Fidesz) péntek este törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról. Az alap a Beva kártalanításával együtt 30 millió forintig kielégíti az ügyfelek igényeit. Az alap kárrendezése a Beva által kifizetendő kártalanítást meghaladó követelésre vonatkozik, annak összege személyenként nem haladja meg a Quaestor Financial Hrurira, illetve a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tagjaival szemben fennálló követelések összegét, legfeljebb azonban a Beva által fizetett kártalanítással együtt a harmincmillió forintot.