A törvényalkotási bizottság hétfői ülésén szavazott meg több módosítási javaslatot is a pénteken benyújtott fideszes kártalanítási előterjesztéshez, amelyről házszabálytól eltéréssel várhatóan már kedden dönt a Ház.

A törvényalkotási bizottság indítványa alapján nemcsak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt., hanem a kapcsolt vállalkozásai által bonyolított kötvényértékesítési ügyletekre is kiterjedne a törvény hatálya.

Változás az is, hogy a kártalanítási alap nem csak a Magyar Nemzeti Banktól vehetne fel hitelt működésének biztosítása érdekében. A módosítás ugyanis lehetővé tenné, hogy az alap hitelintézettől legfeljebb 10 éves futamidőre kölcsönt vegyen fel. A jegybanktól továbbra is 3 hónapos áthidaló kölcsön lenne igényelhető.

Átírnák azt a passzust is, amely szerint a kártalanítási alap - visszafizetési kötelezettséggel - előleget igényelhet a Befektetővédelmi Alap (Beva) tagjaitól az előbb említett hitel törlesztésére, saját forrásainak kiegészítéséhez. Ezen előleg megfizetésére - javasolja a testület - a Beva-tagok a tavaly a Beva felé fennálló éves díjfizetési kötelezettségük arányában lennének kötelesek.

A Quaestor-károsultak a kárrendezésre vonatkozó kérelmüket postán - tértivevényes levélben - is benyújthatnák. Ha a kérelem megfelel a kárrendezés követelményeinek, az alap tájékoztatást ad erről a jogosultnak, és e tájékoztatást követő 30 napon belül fizet.