A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Szántód BalaLand Family Ingatlanfejlesztő Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A BalaLand Hotel befejező tervezését és kivitelezését 7 milliárd 382 millió forintért a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. végezheti, vele november 6-án szerződést is kötött az ajánlatkérő. Érvénytelen ajánlatot tett az Aktív Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. A mostani eredményt hozó tender felhívása augusztus 12-én jelent meg az uniós közlönyben. Az ajánlattételi határidő ebben szeptember 28-án járt le.

Mint a Napi.hu áprilisban megírta, a szántódi BalaLand ötcsillagos hotelt a Grabarics Építőipari Kft. építheti, nettó 8 milliárd 504 millió forintért. Az állam 2,9 milliárd forinttal támogatja az idegenforgalmi beruházást. Az 15 660 négyzetméteres hotel pincéjében lesz a mélygarázs, valamint a kiszolgáló helyiségek és a gépészet. A földszinten kap helyet a lobby, az étterem, a bár és az aula, míg három emeleten a szobák következnek. A negyedik emeleten helyezkedik el a fittness-wellness részleg. A nyertessel március 30-án kötött szerződést az ajánlatkérő. Indult még a tenderen a szegedi KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. is. (Itt tehát az KÉSZ Kft. nem nyert.)

A szántódi BalaLand hotel építésére 2,9 milliárd forintot vissza nem térítendő állami támogatást kapott a 2017-ben alapított Szántód BalaLand Family (a Dreamland Holding tagja) Ingatlanfejlesztő Kft. a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programjából. Az 5,4 hektáros, Balaton-parti területen 2017 augusztusában kezdte meg a 20-as években épült volt Horthy-villa, majd Panoráma Üdülő épületének és egyéb kiszolgáló létesítmények bontási munkálatait a Grabarics Kft.

Idén augusztusban viszont már a második ütem építéséről adtunk hírt: a Kész Építő és Szerelő Zrt. építheti Szántódon, a BalaLand FamilyPark egész évben nyitvatartó családi élményparkot, a becsült nettó 6,5 milliárd helyett, 5 milliárd 986 millió forintért. A beruházás amellett, hogy a szántódi part képét erősen átalakítja, azért is érdekes, mert a KGST-bankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) hitelével épül. A 2,9 milliárdos állami támogatás elnyerésekor, 2017-ben még Szepesi Richárd volt a meghatározó szereplője a cégnek a Dreamland Holding Zrt-n valamint az ahhoz kapcsolt DLHG Invest Zrt-n keresztül. Idén júniusban ezt a társaságot megszerezte a tőzsdén jegyzett, egykor Tiborcz István, majd májusban Jellinek Dániel milliárdos érdekeltségébe került Appeninn Nyrt.

A beruházás két részből áll: egyrészről épül egy ötcsillagos hotel, a másik fele egy, a hotellel közvetlen összeköttetésben álló játszóház- és wellnesskomplexum. Ez utóbbi épülete 5 850 négyzetméteres lesz, melynek 850 négyzetméteres pincéjében kap helyet a gépészet, a 3 400 négyzetméteres földszinten lesz az előcsarnok, a vizes játszóház, a száraz játszóház, a konyha, az étterem és a kiszolgáló részek. Az 1600 négyzetméteres galérián található egy újabb vizes- és száraz játszóház, továbbá a wellness részleg, öltözőkkel.