A BÁV műkereskedelmi tevékenysége új korszakba lépett, kinőtte az Aukciósház kereteit, ezért művészeti aukciói novembertől visszatérnek a MOM Kulturális Központba, amely még Művelődési Házként a '70-es '80-as évek nagy művészeti árveréseinek hagyományos színhelye volt.

A háromnapos aukciók rendje és a műtárgycsoportok beosztása nem változik: az első napon az ékszerek és az órák, a másodikon a festmények és bútorok, míg a harmadikon a műtárgyak árverésére kerül sor délután 17 órától a színházteremben.

A javuló gazdasági környezet kedvező hatással van az érezhetően megélénkülő ékszerkereskedelemre. A november 10-én induló aukció, a BÁV legnagyobb értékű aukciója lesz az elmúlt 10 évben - mondta Varga Balázs, a BÁV kereskedelmi igazgatója. A mintegy 250 darabos, rekordnak számító, közel 100 millió forint kikiáltási árról induló, gazdag aukciós választék már a karácsonyi ajándékozás lehetőségét is kínálja. Felhívta a figyelmet, hogy nagyon erős óra-ékszer kínálattal indul az aukció, még soha nem vittek ki ékszeraukcióra 6-8 milliós tételeket.

Az aukció első tételének, egy briliáns nyakéknek a teljes bevételét a BÁV az Országos Mentőszolgálat életmentő eszközeinek fejlesztésére ajánlja fel. A nyaklánc árverését Győfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója fogja vezetni. A nyakék árveréség viszonylag alacsony, 50 ezer forintos kikiáltási arról indítják.

 

Nyakék, Jótékonysági tétel az Országos Mentőszolgálat számára.
Kép: 14 k fehér arany, vékony kocka lánc középrészén 24 apró pave foglalt briliáns cca. 0,45 ct (MTCrSi) ékítéssel, masni formán csepp alakú fazettált csiszolású ametiszt csüngővel.

 

Az első nap sokszínű anyagban a 20. század ékszerművészetének kimagasló darabjai és kollekciói találhatók, szinte minden ékszertípusból a drágább, a mívesebb és a mutatósabb darabokat vonultatja fel. Nagyon válogatott különleges darabokból álló kollekció jött össze - mutatott rá Kovácsné Racskó Szilvia, a BÁV nemesfém üzletágának vezetője és ékszerszakértője. A kikiáltási árral rekordot dönt a BÁV, most a korábbiakhoz képest 20 százalékkal magasabb kikiáltási ár jött össze - tette hozzá. A szakértő arra is rámutatott, hogy most az erős szelekció miatt a kezdő gyűjtőknek való darabok nem is fértek be a kínálatba.

A BÁV novemberi aukcióján egyébként most is találkozhatunk történelmi ritkaságokkal. Az aukció háttéranyaga egyebek mellett példaként említ egy 1700-as évek végén készült szelencét, mint egy egészen különleges mesterművet, vagy egy Bécsben 1890 körül készült, briliánsokkal és zafírral díszített arany karkötőt, melynek különlegessége, hogy a középrész díszítése csavarozhatóan kivehető a karláncból, egykor valószínűleg gyűrűbe is átszerelhető volt.

A férfiak nagy örömére az órakínálat is meglehetősen erős. A BÁV szakemberei két nagy értékű, de kedvező kikiáltási árról induló órát emeltek ki: az egyik a német A. Lange & Söhne fehérarany, másodperckörös, naptáras számlapú órája, a másik egy aranytokos, négy segédszámlapos, automata IWC karóra, mindkettő igazi különlegesség. Mint ahogy különleges a 63 briliánssal ékesített, 18 karátos arany férfi karkötő, vagy a hatalmas, karneol kő díszítésű arany pecsétgyűrű.

Férfi karóra, IWC, 18 k arany tok és pillangzár, jelzett International Watch Co. Schaffhausen Portugieser Perpetual.
Kép: Kikiáltási ára: 6.000.000 Ft


A BÁV szakértői ezúttal is igen változatos festményanyagot állítottak össze, amelyben egyaránt megtalálhatók a régi korok mesterei, a külföldi és hazai kismesterek és az aukciós piac által nagyra értékelt komoly mesterek, valamint jelentős kortárs alkotók munkái - mutatott rá Tűzkő Péter, a BÁV műkereskedelmi üzletágvezetője, igazságügyi szakértője.

Az aukció egyik különlegességeként emelte ki Ferenczy Károly "Ananász" című, 1911-ben festett művét (fent képünkön), amelyet hosszú ideig nem láthatott az aukciós közönség. A kép a mester csendéletfestészetének figyelemre méltó alkotása. Ugyancsak figyelmet érdemel Bernáth Aurél a "Csuka tálon" című csendélete, amely a szolnoki művésztelepen született 1942-ben. A végtelen harmónia és nyugodt derű árad Szőnyi István "Ablakban" című alkotásából.

Szőnyi István (1894-1928): Ablakban (1928-1930 között).
Kép: Kikiáltási ára: 4.400.000 Ft

Nem kerülhetik el a gyűjtők figyelmét Rippl-Rónai pasztell női portréja mellett Márffy Ödön, Csók István, Vaszary János, Egry József, Tóth Menyhért és Kádár Béla rendkívül kvalitásos művei sem. Tűzkő hangsúlyozta azt is, hogy az aukció utolsó blokkjában a klasszikus modern és kortárs alkotások jelentős számban képviselik a magyar festészet utóbbi néhány évtizedét is.

Az aukció harmadik napján a nemzetközi műtárgypiacon is keresettnek számító, különleges Zsolnay-kollekció is várja a vásárlókat. A mintegy 240 darabos kollekcióban megtalálható a gyár alapítójának, Zsolnay Vilmosnak és lányainak számos, historikus stílusú alkotása, és nem hiányoznak a gyűjtők körében közkedvelt egyedi szecessziós kerámiák sem. Az aukciós tételek által szinte napjainkig végigkísérhetjük a gyár múltját.

Zsolnay szecessziós díszkancsó - egyiptomi figurával, Zsolnay, Pécs, 1900.
Kép: Kikiáltási ára: 800.000 Ft

A kínálatot gazdagítják Gádor István modern kerámiái, a francia szecessziós üvegművészet darabjai a díszítőművészet néhány kiemelkedő alkotása és az ezüsttárgyak sokrétű választéka.

A BÁV aukcióján a fegyvergyűjtők is találhatnak számukra izgalmas darabokat, ugyanis a 19. századi kardok és lőfegyverek mesteri darabjai is kalapács alá kerülnek. A kisplasztikák kedvelőinek pedig Albert főherceg és I. Ferenc József jelzett ezüst lovasszobra, valamint Kerényi Jenő és Schaár Erzsébet modern munkáit ajánlja figyelmébe a BÁV.