Már nem lehet olyan szabadon hitelezni, mint a válság előtt a korábbi fedezetek mára gyakran már semmit sem érnek - mondta Takács Zoltán, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője a panelbeszélgetés során. Mint mondta ugyanakkor a pénzintézeteknek arra is figyelniük kell, hogy bár a cégvezetők szakmailag "rendben vannak", a finanszírozási kérdésekre nem tudnak elegendő időt fordítani, így az erre irányuló tanácsadásból a bankoknak is nagyobb szerepet kell vállalniuk.

Márpedig bankok nélkül nincs vállalati élet - tette hozzá Dögei Csaba, a Corwell Kft. gazdasági igazgatója, aki szerint fontos a megbízhatóság, az állandóság is, az, hogy egy vállalatnak erős partnere legyen a bank. Ez fordítva is igaz, a banknak is legalább ennyire fontos, hogy stabil ügyfélkörrel és jó termékkel rendelkező vállalkozások legyenek a partnerei - mondta Kern József, a Diagon Kft tulajdonosa, ügyvezető igazgatója.

Öt éve kezdődött a válság, a legdurvább részén már túl vagyunk, a legnagyobb banki kockázati tényező azonban nem ez, hanem a menedzsment - emelte ki Takács. Nem mindegy ugyanis, hogyan reagálnak a különböző változásokra, kihívásokra a cégvezetés, így nem meglepő, hogy a bankok is próbálják minél jobban megismerni a partnereiket, már nem csak a pénzügyi számokat nézik.

Nem arról van szó, hogy az MNB növekedési hitelprogramja előtt nem volt mozgatható forrás a bankoknál, a finanszírozás gátja sokkal inkább a vállalkozói elbizonytalanodás volt - mondta a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője. Két és fél százalékon forinthitelhez jutni, hatalmas lehetőség - fűzte hozzá Dögei, aki szerint terveik már régóta a fiókban volt, így amikor jött a lehetőség, akkor két hónap alatt sikerült minden engedélyt beszerezni. Ennek megfelelően több pillért is használtak, és reményeinek adott hangot, hogy sikerül majd a program következő részében is részt venniük.

Az nhp második részéről szólva Takács elmondta, hogy örömmel látja, hogy most már több idejük lesz a cégeknek a beruházásaik finanszírozására, de azt is pozitívumnak nevezte, hogy az MNB a beérkező igények sorrendjéből osztja ki a rendelkezésre álló pénzt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kkv-k kockázata magasabb a 2,5 százalékos haszonköltségszintnél, így a teljes ügyfélspektrum valószínűleg továbbra sem férhet bele a programba. Éppen ezért úgy vélte a szakember, hogy a pénzintézetek felelőssége egyre nagyobb, hogy tud-e olyan csomagot ajánlani a vállalkozás számára, hogy az minden igényt lefedjen.