A magyar mezőgazdaság elismerésének nevezte a Glencore-cégcsoport foktői Pannon Növényolajgyártó Kft. üzemének felépítését Orbán Viktor miniszterelnök a Bács-Kiskun megyei településen tartott csütörtöki gyáravató ünnepségen. A több mint 40 milliárd forint értékű beruházás nemzetgazdasági jelentőségű, és 128 új munkahelyet jelent a környéken lakóknak - mondta a kormányfő, idézve azt a vállalati célkitűzést, hogy az üzem elérje a 600 ezer tonna/éves napraforgómag-feldolgozó kapacitást.

Hangsúlyozta: a magyar agrárium fejlődését azok a vállalatok segítik elő, amelyek partnerként tekintenek Magyarországra, és nem pusztán használni akarják az itteni erőforrásokat. Az ilyen cégek számíthatnak a kormány támogatására - tette hozzá, kiemelve: a Glencore nem tartozik azon cégek közé, amelyek kizárólag a profitot nézik, és nem törődnek a dolgozóikkal és azzal az országgal, ahol letelepedtek.

Juhász Csaba, a Glencore magyarországi és szerbiai cégcsoportjának ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy a gyár csaknem 400 olyan magyar beszállítóval áll szerződésben, amely fontos szerepet játszott, illetve játszik a beruházásban, a működtetésben. A biztonságos alapanyag-ellátást a tavalyi indulás óta több mint 300 magyar termelő és kereskedő tette lehetővé, partnereik száma pedig folyamatosan nő - ismertette, utalva arra - ahogyan az a rendezvényen elhangzott -, hogy az üzemszerű termelés már 2012-ben megkezdődött, de mostanra készült el minden olyan kiszolgáló egység és állt üzembe minden olyan berendezés, amely lehetővé teszi a folyamatos üzemelést, a hatékony gyártást.

A Céginfo.hu adatai szerint a Glencore Grain Hungary Kft. nettó árbevétele tavaly 153 milliárd forintra nőtt az előző évi 90 milliárdról.

A 2007-ben alapított Pannon Növényolajgyártó Kft. forgalma a 2011-es nettó 179 millió forintról 2012-re 1,6 milliárd forintra bővült.

Ivan Glasenberg, a svájci központú Glencore cégcsoport vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a vállalat 1996-ban kezdte meg tevékenységét Magyarországon, és ma csaknem 300 dolgozója van a cégcsoportnak az országban. A foktői üzem tovább bővíthető. A Glencore kifejezetten erős befektetési helyszínként tekint Magyarországra, amely további beruházásokra is számíthat a cégtől - zárta szavait a vállalatvezető.