Termelni kezdett az első szélturbinája a nyáron telepíteni kezdett az Equinor Hywind Tampen nevet viselő lebegő tengeri szélerőműparkjában. Az Északi-tenger norvégiai részén működésbe állított megújuló energiás áramtemrelő olaj- és gázplatformokat lát el energiával.

Az úszó szélerőműparkok specialistájaként imsert Equinor összesen 11 darab, 8,6 MW maximális teljesítményre képes szélturbinát telepít majd, és úgy számolnak, hogy a 88 MW-os rendszerteljesítmény elegendő lesz majd ahhoz, hogy a Gullfaks és Snorre mezők villamosenergia-igényének több mint egy harmadát (35 százalékát) kielégíthessék. Ha furán hangzik is, de az Equinor ragaszkodik hozzá, hogy mindez azért fontos, mert így évente 200 ezer tonnával csökkenteni tudják a gáz-, és olajmezők szén-dioxid-kibocsátását.

„A Hywind Tampen csökkenti az olaj- és gázipar kibocsátását, és növeli az Európába irányuló gázexportot. Ez fontos hozzájárulás ahhoz, hogy a norvég kontinentális talapzat olaj- és gáztartományból széles energiatartománnyáá változzon” – közölte Kjetil Hove, az Equinor norvég kutatásért és kitermelésért felelős ügyvezető alelnöke.

A menetrend most az, hogy idén a 11 szélturbinából hét üzembe áll, a maradék négyet pedig, melyeket  most ősszel szereltek össze a parton, majd jövőre, egy, a telepítésre alkalmas időjárási ablakban szállítják a helyszínre.