Völner Pál nemcsak aláírásokkal és kinevezésekkel segítette Schadl Györgyöt, hanem tanácsokkal és kapcsolatait megmozgatva is próbálta elérni, hogy cége állami támogatáshoz juthasson. A nyomozati iratok szerint azt tanácsolta, hogy kérjenek egymilliárd forintot, majd ő hozta össze Schadl Györgyöt egy céggel, amellyel szerinte sikeresen pályázhattak volna. Az ügyészség szerint az államtitkár végül tavaly november végéig nem tudta elintézni, hogy kiírják a pályázatot a vízzel működő motor ügyében - kezdi összefoglalóját az RTL.hu a bukott miniszterhelyettes és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének újabb botrányáról.

A történet kezdete, hogy 2021 június közepén Völner Pál szinte naponta felhívta Schadl Györgyöt, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik pályázatán induljanak el. Ebben jutott szerep a Schadl György által még 2017-ben alapított Aqua Energy Solution Zrt. nevű cégnek, aminek 2020 végéig egyetlen forint bevétele sem volt, de több millió forint veszteséget termelt. A céget vélhetően egy furcsa találmány hasznosítására hozhatták létre, a bejegyzett fejlesztésük leírása szerint ez "a belső égésű benzin üzemű Otto-motorból alakított víz üzemű motor (…) vízből állít elő mechanikai-, illetve villamos generátorhoz kapcsolva villamos energiát." 

A nyomozati iratok alapján ennek hasznosítására, illetve továbbfejlesztésre próbálta állami támogatáshoz segíteni Völner Pál Schadl Györgyöt. Aztán az első változat szerint Schadl még arról beszélt telefonon több emberrel is, hogy a tervek szerint „a paksiak projektcége” bevásárolná magát tíz százalékkal az Aqua Energy Solution Zrt.-be, amiért opciós vételi jogot szereznének, és együtt pályáznának. Végül ebből lett aztán másabb irány, hogy „erőművi hasznosítás” felé mennének a céggel. 

Akartak egy pályázatot, amihez Völner Páltól kért Schadl tanácsot. Az igazságügyi államtitkár pedig akkor azt mondta, "ha valakik ilyen bátrak, meg támogatják, akkor meg kell kérdezni, hogy egy egymilliárdot lehet-e pályázni." A politikus szerint azért kell ilyen magas összeg, mert ebből Schadl „400 millió forinttal ki tudná fizetni az embereket, és maradna hatszáz, hogy egy használható eredmény szülessen”.

Június elején Völner Pál már arról tájékoztatta Schadl Györgyöt, hogy együtt ebédelt Süli Jánossal, a Paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszterrel, „hogy átrágják ezt a történetet”. Szerinte „Süli továbbra is azt mondja, hogy szeretettel várja ezt a dolgot”. Azt is mondta, hogy  Süli Jánost „kell nekiereszteni a Palkovicsnak” ebben az ügyben, mert szerinte ők vannak olyan viszonyban, hogy Süli „fel tudja méretni Palkovicscsal az esemény fontosságát” - írja az RTL Klub.

Végül Palkovics László innovációs minisztert is megpróbálták bevonni az ügybe, hogy legyen megfelelő pályázat, Völner viszont végül elmondta Schadlnek, hogy beszélt Steiner Attilával, az ITM államtitkárával a pályázati lehetőségekről, akinek elmondta, hogy neki, Völner Pálnak olyan pályázati lehetőség kellene, ami „gyors reagálású alternatív energiatermelésre” szól, de akkor épp nem volt ilyen kiírás.

Steinerrel a bukott államtitkár azt mondta, hogy mulya az ilyen dolgokban. Végül nem tudtak pályázni.

Aztán Völner Pálnak viszont eszébe jutott egy másik lehetőség: „a karbonszegény technológiákat” célozták volna meg, és egyetértettek Schadllel abban, hogy teljesen mindegy, mire kapnak pénzt. Az államtitkár június 12-én hívta fel Schadl Györgyöt először azzal az ötlettel, amit Schadl később egy ismerősének „mészköves faszság”-ként emlegetett. Völner azt tanácsolta, hogy a cég mérnökei „eresszék el a fantáziájukat, és ne kössék le magukat erőmű, motor meg ilyen tekintetben, mert ha valahova sikerülne átvinni, abban baromi sok pénz van”.

Csakhogy a mészégető cég vezetője már az elején arról beszélt: nem tudták meggyőzni Schadl munkatársai, hogy a találmányuk kevesebb energiát használ fel, mint amennyit termel. Az ügyészség szerint később is hangot adott annak az aggodalmának, hogy nem működőképes a konstrukció. Völner Pál viszont azzal nyugtatta, hogy ha megnyerik a pályázatot, senki nem ellenőrzi majd a berendezés működőképességét. 

Végül 2021. november végéig nem tudta elintézni, hogy kiírjanak egy megfelelő pályázatot. Az ügyészség december hetedikén indítványozta Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését.

Az RTL megkeresésére sem Süli János, sem Steinert Attila nem reagált.

A Völner-Schadl-botrány összefoglalóját itt olvashatja el.