A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként kiszámolt ipari termelői árak fél százalékkal csökkentek decemberben az előző hónaphoz képest. Így 2011 egészében átlagosan 4,2 százalékkal emelkedés történt - derül ki a KSH közelményéből.

Tavaly átlag feletti termelőiár-növekedés volt jellemző az élelmiszeriparban, a kőolaj- és a fémfeldolgozásban, valamint a vegyianyag-gyártásban. A járműgyártásban és az energiaszektorban csak kismértékben emelkedtek, míg a számítógépek, elektronikai termékek gyártásában kismértékben csökkentek a termelői árak.

Megtorpantak a belföldi értékesítési árak

A feldolgozóipari ágazatok decemberi belföldi értékesítési árai 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak a novemberinél. Ez jelentős csökkenést jelent az elmúlt hónapokhoz képest. Utoljára júniusban csökkentek az árak, azt követően pedig egy hónapot leszámítva végig egy százalék fölötti növekedést mutatott a havi index.

Jelentősebb árcsökkenést tapasztalt a KSH a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (2,4 százalék). Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásban, illetve a kis súlyú bányászatban az árak decemberben az előző havihoz képest egyaránt 0,5 százalékkal nőttek.

Az energiatermelő ágazatok árai messze alulmúlták az éves szintet

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítés árai az előző év azonos időszakával összevetve 8,2 százalékkal emelkedett. A legnagyobb mértékű növekedés. A legnagyobb mértékű növekedést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 28,6 százaléka jelentette, ugyanakkor 10 százalék fölötti szintet mért a KSH a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, valamint a vegyi anyag, termék gyártásában is.

Forrás: KSH

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011 decemberében az előző hónaphoz viszonyítva a messze legnagyobb súllyal rendelkező energiatermelő ágazatokban 0,4, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,5 százalékkal csökkentek, míg a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai kismértékben, 0,1 százalékkal növekedtek.

2010 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,3, a beruházási javakat előállító ágazatokban 3,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 3,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Az exportértékesítési árakat az erősödő forint fogta vissza

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. decemberben az előző havihoz képest 0,7 százalékkal csökkentek, a 2010 decemberinél 7,5 százalékkal magasabbak voltak. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,8 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz képest 1,0 százalékkal gyengült; a 2010 decemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 9,7, a dollárhoz mérten 10,1 százalékkal gyengült.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2011. decemberi alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény 2012. február 2-án jelenik meg.