Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt kérte a nagyobb tavaknál pihenőktől, hogy az alábbi tanácsokat mindenképp fogadják meg:

  • vegyék komolyan a viharjelző rendszer jelzéseit, és vihar esetén ne tartózkodjon senki a vízben;
  • a vihar ideje alatt mindenki épületben keressen menedéket, de ne a pincében, mert az felhőszakadás esetén víz alá kerülhet;
  • akit a szabadban ér a vihar, ne álljon fa alá, álljon a fák törzsétől öt méterre - ha pedig kerékpározás közben lep meg valakit a vihar, fektesse le a biciklit, és menjen tőle néhány méterrel távolabb;
  • ha semmilyen menedék nincs a közelben, guggoljunk le, és érintsük össze a két sarkunkat, így a legkisebb egy villámcsapás veszélye.
Ne használjunk esernyőt, a papírjainkat és a telefonunkat tegyük egy nejlonzacskóba! Ha egy fesztiválon ér minket a vihar, kövessük a biztonsági személyzet utasításait!

Van megoldás a tragikus villámárvizekre, elkerülhetők a halálos balesetek

Halálos tragédiába torkolltak az elmúlt napok extrém csapadékos időjárása miatt országszerte kialakuló villámárvizek. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Gyöngyöstarjánban ketten meghaltak, amikor elsodorta őket a víz. Bővebben>>>

Honnan tudjuk, hogy vihar közeleg?

Villámlás esetén érdemes számolni a villámlás és a dörgés között eltelt időt, mert ha ez 15 másodpercnél rövidebb, akkor a vihar közel van.

  • Ebben az esetben húzzuk ki az elektromos eszközöket a konnektorból, kerüljük a vizesblokkokat, ne fürödjünk, ne zuhanyozzunk, ne mossunk kezet! Ne fogjuk meg a csöveket, radiátorokat, fémszerkezeteket!
  • Ha tehetjük, autónkkal parkoljunk épületektől, fáktól távolabb. Az erős szél miatt tanácsos fedett helyre vinni a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket, nehogy a szél felkapja ezeket és károkat okozzon velük.
  • Érdemes áramtalanítani a pincét és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. Villámárvíz esetén menjünk egy épületbe, annak is az emeletére!
  • Az erős szél fákat dönthet ki, ágakat törhet le, amelyek gyakran elektromos vezetékeket szakítanak el.
  • Ha elszakadt elektromos vezetéket látunk, ne közelítsük meg, hívjuk a 112-es segélyhívó számot! 

Brutálisan változik az időjárás: estétől heves zivatarokra lehet számítani

Ráadásul erős hidegfronti hatás terhelheti szervezetünket. A frontra érzékenyeknél fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet. Jó hír: vasárnaptól újra ragyogóan napos, strandidő várható. Bővebben>>>