Az álláshirdetésekben a portálok hívószóként használják a versenyképes fizetés kifejezést. De mit is jelent ez valójában? Megkérdeztük a WHC-t, a Prohumant és a Profession.hu-t. Arra szerettünk volna választ kapni, hogy milyen skilleknek (készségnek) kell megfelelnie ma annak, aki ma versenyképes fizetést szeretne. És, hogy valójában mennyi ma a versenyképes fizetés Magyarországon.

Eljött a bértranszparencia ideje 

A Profession.hu adatbázisában idén februárban a budapesti lokációjú hirdetések 2,1 százalékában szerepelt a versenyképes fizetés megjelölés, egy évvel korábban 1,7 százalékában tüntették fel azt a hívószót, hogy versenyképes fizetés, -bér, -bérezés, írta a Napi.hu megkeresésére az állásportál.

Bár ma alacsony a munkanélküliségi ráta (3,9 százalék), de a munkaerőpiac szűkölködik az elérhető munkaerőben, mondta a WHC Csoport régióvezetője, Szilágyiné Kiss Katalin a Napi.hu-nak. És arra hívta fel a figyelmet, hogy a hirdetésekben egyre hangsúlyosabbá válik a bér és juttatások transzparens kommunikációja.

Magyarországon a fizetések megjelölése a hirdetésekben még gyerekcipőben jár, ugyanakkor a fizikai munkaerő esetében elterjedtebb, mint szellemi munkaköröknél. Amennyi előnye van a transzparenciának, annyi hátránya is, de azt biztosan tudjuk, mondta a szakember,  hogy a jövő a nyílt kommunikációé lesz a bérek tekintetében.

Egy év alatt megduplázódott a bérinformációk aránya

Ezt erősíti meg a Profession.hu lapunknak küldött válasza is. Az állásportál azt írta, 2023. februári adatok szerint a hirdetések 18,5 százaléka tartalmazott már bérre vonatkozó információt. Egy évvel korábban csupán a fele, a hirdetések 9,4 százalékában tüntették fel a várható fizetést.

A leggyakrabban ezeken a területeken tüntetik fel a béreket:

  • a fizikai, segéd és betanított munkakörben (32,2 százalék),
  • a szakmunka területén (25,1 százalék),
  • az adminisztráció, asszisztensi és irodai munkáknál (24,7 százalék),
  • a közigazgatásban (23,6 százalék),
  • az ügyfélszolgálat, vevőszolgálat (18,79 százalék) álláshirdetéseiben.

Tanulni, idegennyelvet beszélni és lojálisnak lenni

A legfontosabb kompetenciákkal kapcsolatban Szilágyiné Kiss Katalin megjegyezte: a fizikai munkavállalók esetében is első a tanulás képessége. Magyarországon még nem terjedtek el nagyon, de nyugat-európai országokban jellemzők az előszűrő tesztek online formái, ahol a digitális kompetenciákat is mérik a pályázók esetében.

A munkaerőpiaci kompetenciák közül kiemelkedően fontos a nyelvtudás, elsődlegesen az angol nyelv, amelynek ismerete egyre több helyen számít ma már alapvető elvárásnak, ezt már mondta Bodor Fruzsina, a Prohuman közvetítési üzletágvezetője mondta a Napi.hu-nak.

De, aki az informatikai területen kiemelkedő tudással bír, ő is rendkívül komoly bércsomagokra pályázhat, míg a mérnöki és banki-, pénzügyi területek is a legjobban fizető szektorok közé tartoznak.

Fontos, hogy a munkavállaló a digitális képességei legalább felhasználó szintűek legyen, nem ijedjen meg az excel használattól. De fontos a rugalmasság, az egyéni felelősségvállalás, a lojalitás, valamint - főleg vezetői pozíciókban - a „tulajdonosi szemlélet” megléte a vállalat egészére vonatkozóan.

De egyre erősebben felértékelődnek az úgynevezett soft skillek is, úgy mint például az empátia, a nyitottság, a vezetői képességek vagy éppen a kommunikációs képességek. A munkáltatók sok esetben ezekre építve a lelkesedést, tanulási vágyat is keresik, hogy egy-egy átképzés, vagy önfejlesztési képzés után még hosszabb ideig tudjanak együtt dolgozni az adott kollégával.

Már nem csak a bér számít

Bodor Fruzsina véleménye szerint nehéz kategorizálni, ma a versenyképes fizetés összegét, a 355 ezer forintos átlagkeresethez képest. Szektoronként, sőt régiónként eltérhet a versenyképes fizetés összege.

A szakember becslései szerint a versenyképes fizetés alsó határa bruttó 600 ezer forint, ami nettó 400 ezer forint havi jövedelmet jelent.

 

De ez csak abban az esetben állja meg a helyét, ha szigorúan az alapbérről beszélünk, az egyéb juttatások - cafeteria - és teljesítményhez kötött mozgóelemek még tovább emelhetik a havi fizetés összegét - mondta Bodor Fruzsina.

A szakember a versenyképes fizetést úgy aposztrofálta: pontos meghatározása ennek a kifejezésnek nincs. A legtöbb hirdető úgy gondolja, hogy az adott jelentkezőnek van egy bizonyos képe a pozícióról és ehhez mérten, van tapasztalati alapon elképzelése is a bérről.

Általánosságban talán úgy lehetne a versenyképes fizetést meghatározni: az az bér egy adott szektorban és egy adott régióban, amellyel egy átlagos munkavállaló képzettségéhez mérten megfelelő szintű életszínvonalat képes fenntartani, és emellett a havi fizetése hozzá tud járulni a hosszú távú céljainak eléréséhez.

A hiányszakmákban, például az IT területen a versenyképes fizetés már bruttó 1,5 millió forinttól indul, és a mérnöki területeken is magasabb, bruttó 1 milliós havi fizetésről lehet beszélni.

Különböző pozíciókhoz különböző skillek kellenek, nem lehet általános skillsetekről beszélni - ezt már Horváth Ágnes – WHC Csoport Szellemi kölcsönzési és közvetítési üzletág vezetője mondta a Napi.hu-nak. Sőt, cégenként eltérhet és az is előfordulhat, hogy hasonló pozíciókba másfajta képességek lesznek nyerők. Horváth Ágnes szerint sem lehet pontosan meghatározni, hogy mit jelent az, hogy versenyképes fizetés. Sok mindentől függ, mit érez a pályázó versenyképes fizetésnek.

munkaerőpiacon dolgozó szakember szerint is már nem csak alapbérben gondolkodnak a munkavállalók, hanem juttatási csomagban. Például népszerű juttatás a cafeteria, jellemzően a Szép-kártya, a különböző biztosítási, egészségügyi juttatások, bónuszok, vagy az otthoni munkavégzés lehetősége is - sorolta.