Az Európai Bizottság javította a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését, 3,6 százalék helyett 5,2 százalékos gazdasági növekedést várnak Magyarországon.

Azonban a háború és az elhibázott szankciók a legtöbb előrejelzés szerint hamarosan recesszióba taszítják Európa gazdaságát - írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon.

A célok világosak: a magyar gazdaságnak a romló környezetben is meg kell állnia a helyét, a stabilitást meg kell őrizni, a munkahelyeket meg kell védeni, az ország energiaellátását biztosítani kell.

Azon dolgozunk, hogy a költségvetés – az államadósság és a hiány csökkentése mellett is – maradéktalanul biztosítsa az ehhez szükséges forrásokat – fogalmazott konkrétumok nélkül a magyar miniszter.

Már Nagy Márton is uniós recesszióról beszélt

A vészharangot a magyar miniszterek közöl elsőként Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kongatta meg, aki június 30-án úgy fogalmazott: elkerülhetetlen, hogy hamarosan recesszióba jussanak a fejlett piacok, amitől Magyarország sem tudja magát függetleníteni.

A recessziótól, és nem az inflációtól kell félni

- mondta a rövidtávú kilátásokról Nagy.

Véleménye szerint az esetleges béke a szomszédban a régi világot már nem hozza vissza, de stabilizálódhat a jövőkép, szemben azzal, ahogy most hétről hétre kell élni.