A hét közepéig több mint 27 700-an jelentkeztek ellenzéki szavazatszámlálónak. Mostantól egészen péntekig kizárólag a delegálással foglalkoznak, új jelentkezéseket már nem regisztrálnak – közölte a 20K22 nevű civil csoport a Facebook-oldalán.

"Most egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, ahol a szavazat számlálóknak esküt kell tenni, és kérjük, hogy keressék a helyi választási irodát és a helyi jegyzőt, és tőlük tudják meg az eskütétel időpontját. Van még egy nagyon fontos dolog, hogy holnap 16 óráig tudják átkérni a szavazási lehetőségüket arra a helyre, ahol szavazatot fognak számolni" - mondta az ATV Híradónak Ruskál-Klemm Csilla, a Tiszta Választásokért Alapítványönkéntese.

A Számoljuk Együtt a Szavazatokat Mozgalom szerint minden magyarországi szavazókörben lesz ellenzéki szavazatszámláló. 

Úgy vélem, hogy ez az első olyan választás, amikor igazán komolyan vette mindenki, hogy minden szavazókörbe 2-2 delegáltat küldenie kell. A 2-2 delegált pedig a pártoktól és a civilektől kell hogy összejöjjön

 - nyilatkozta az ATV Híradónak Pákozdi Éva, a Számoljuk Együtt a S​zavazatokat Mozgalom vezetője.

Az országban egyébként 10 243 szavazókör lesz. Négy éve a Fidesz-KDNP 14 500 tagot delegált, az összes ellenzéki párt együtt ennél kicsit többet - de mivel akkor még nem volt koordináció köztük - ezért minden harmadik szavazókörre csak egy ellenzéki szavazatszámláló jutott. Tízből egy szavazókörben pedig egyetlen ellenzéki szavazatszámláló sem volt.