Szeptembertől az UniSpace program keretében világűrpolitikai tanácsadó képzést indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Az új tanévben induló szakirányú továbbképzésen az űrtudomány és űrtechnológia alapjait, az űrélettant és táplálkozást, valamint a nemzetközi jog és az űrgazdaság alapjait sajátíthatják el a hallgatók.

A magyar kormány által elfogadott űrstratégiai dokumentum célkitűzéseivel összhangban 17 magyar egyetem konzorciumi megállapodást kötött, hogy a UniSpace program keretében 4 önálló, azonban összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzést indítson.

 

Az UniSpace program pillérei:

A UniSpace program képzései három félévesek, az első szemeszter közös, azaz a hallgatók minden tudományterület releváns alapismereteit elsajátíthatják. A második és harmadik szemeszterek képzésenként, tudományterületenként mélyítik el a világűr felhasználásával kapcsolatos ismereteket. Emellett a hallgatók e szemeszterek során is áthallgatnak a többi szakirányra - közölte a NKE.

Unikális tudást ad

2024-re a UniSpace program keretében megszerzett oklevéllel rendelkező szakemberek a hazai és a nemzetközi térben is unikális, versenyképes tudásra tesznek szert, amely a munkaerőpiacon egyedülálló elhelyezkedési lehetőséget biztosít számukra, akár a köz- vagy a magánszférában is.