A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója naponta mintegy 250 hulladékos gépjárművel van kint a főváros útjain, hogy begyűjtse azt az évi közel 700 000 tonna települési szilárd hulladékot, amely több, mint 936 000 háztartásban és mintegy 20 000 gazdálkodó szervezetnél keletkezik.

Eközben egy-egy hulladékbegyűjtő célgép átlagosan évi 20 000 kilométert tesz meg a főváros útjain.

A jelenlegi hulladékos célgépállomány átlagéletkora tíz és fél év. A legidősebb napi szolgálatot teljesítő kukásautókat a társaság húsz évvel ezelőtt helyezte üzembe. A régebbi célgépek magas száma és ezek egyre dráguló fenntartási költségei, valamint komolyabb károsanyag kibocsájtásuk szükségessé tette a meglévő géppark egy részének korszerűsítését, cseréjét.  

A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése, különös tekintettel a hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszere tárgyú KEHOP-3.2.1-15-2017-00024 azonosító számú, európai uniós finanszírozású, vissza nem térítendő támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően

110 db új hulladékbegyűjtő jármű (kukásautó) érkezett a Fővárosi Önkormányzathoz és került bérbeadásra a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának, amelyek az elkülönítetten gyűjtött hulladékok begyűjtését és elszállítását végzik.

EURO 6-os motorok a fenntarthatóságért

A kifejezetten nagyvárosi környezetben való használatra optimalizált, zömmel alacsony padlós, automata váltós hulladékbegyűjtő járművek EURO 6-os motorjai megfelelnek a legszigorúbb uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak is, szolgálatba állásukkal tovább csökken a fővárosi hulladékbegyűjtő gépjárműpark okozta zaj- és füstkibocsátás, ezáltal az okozott környezetterhelés, ezzel is hozzájárulva az élhetőbb Budapest megteremtéséhez.