A részvénypiac heti forgalma 84,86 milliárd forint volt az előző heti 36,65 milliárd forint után, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek – írja az MTI.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti kommentárja szerint brutális emelkedést lehetett látni az elmúlt napokban a hazai részvénypiacon: a BUX-index átvitte az 59 ezres, majd a 60 ezres szintet is, és már 61 ezer pont felé közelít. Ráadásul a BUX csütörtökön 1592,89 pontos, 2,71 százalékos emelkedéssel, 60 475,92 ponton, új történelmi csúcson zárt.

Rámutattak, hogy az OTP-nek két meghatározó nagybank is megemelte a célárfolyamot: a JP Morgan 17 800-ról 20 100 forintra, változatlanul felülsúlyozás ajánlás mellett, míg a Goldman Sachs 18 600-ról 20 700 forintra, változatlanul vételi ajánlás mellett.

Mindezek ellenére pénteken - a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt - az OTP árfolyama is esett. A pénteki 30,3 milliárd forintos forgalomból 21,7 milliárd forint a bankpapírhoz volt köthető. Az elemzés szerint az OTP nagy forgalma azzal magyarázható, hogy a magyar részvények közül főleg ez van a külföldi befektetők célkeresztjében.

Felidézték, hogy csütörtökön javított a Mol adósbesorolási kilátásán a Moody's. A hitelminősítő megerősítette a Baa3-as adósbesorolást, viszont a kilátást stabilról pozitívra javította, amely a későbbi felminősítés lehetőségére utal.

Az Equilor a heti összefoglalójában arra is kitért, hogy kiugró eredményt ért el az Opus-csoport 2023 első háromnegyed évében, a nettó nyereség 30,67 milliárd forint lett, ami több mint duplája az egy évvel korábbi azonos időszakinak. Az Equilor célárfolyama az Opus Global részvényeire továbbra is 423 forint részvényenként, tartás ajánlás mellett.

A héten a vezető részvények közül a legnagyobb mértékben, 5,41 százalékkal az OTP árfolyama emelkedett, a papír 15 580 forinton zárt pénteken, 59,14 milliárd forintos heti forgalom mellett.

Magyar Telekom árfolyama 4,55 százalékkal nőtt. A részvény 666 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 1,92 milliárd forint volt.

Mol 2,39 százalékkal erősödött a héten, pénteken 2832 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 10,31 milliárd forint volt.

A Richter jegyzése 0,67 százalékkal mérséklődött, a részvény a héten 8,89 milliárd forintos forgalmat ért el, pénteken 8870 forinton zárt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5197,24 ponton zárt a héten, ami 18,12 ponttal, 0,35 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Trump olyan sallert kapott, hogy a Wall Street adta a másikat

A héten mindenkori csúcsaikat ostromolták a tőzsdeindexek: a Dow Jones meg is haladott minden korábbi értéket. Miután Trump még 2020-ban tőzsdei összeomlást jósolt Biden regnálása idejére, most az orra alá dörgölte a jelenlegi amerikai elnök. Bővebben --->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!