Virslit főzni szinte mindenki tud, de a henteseknél működő büfékben sokszor finomabbak. Ennek kémiai oka van, de szerencsére otthon is elkészíthető a "henteses" virsli.

Egy virsli segít a többieknek

Akit kevésbé érdekel az élelmiszer-kémia annak elég annyit tennie, hogy a szilveszteri virslik egyikét feláldozza: gyakorlatilag szétfőzi a vízben, ezzel elkészül az "alaplé", amelyben ott marad a széftőtt virsli és lehet belerakni a többit. Utóbbiak sokkal ízletesebbek, zamatosabbak lesznek.

A Laboratorium.hu-n korábban megjelent cikk szerint a következő kémiai folyamatok állnak a háttérben. A virslifőzés elején a vízben még nincsenek ott a virsliből származó ízanyagok, ezek ugyanis az első, szétfőzésre szánt virsliből kerülnek az alaplébe. Az oldatokban az oldott anyagok igyekeznek a teljes térfogatban egyenletesen elhelyezkedni, tehát az első virsli ízanyagai beízesítik a vizet és kialakul a kémiai egyensúly. Az első, alaplékészítő virsli gyakorlatilag íztelen lesz, cserébe a többi sokkal jobb, ugyanis kiáznak felőle a ízanyagok. Leegyszerűsítve az a helyzet, hogy a szétfőtt virslis vízben már telt ház van ízanyagokból, így a többi virslitől nem veszi el azokat.

A gőz is jó

Az élelmiszer-laboros szakértők szerint, akinek van megfelelő edénye, az gőz felett is elkészítheti a virslit. A gőzben ugyanis kevesebb ízanyag távozik a virsliből, a lábasfedőről visszacsapódó víz visz magával némi ásványi anyagot és fehérjét.

A gőzös megoldásnál nem kell feláldozni az első virslit. A virslit elég csak melegíteni, mert a virsligyártás során a hús már eleve főzés után kerül a végleges termékbe. Ha túlságosan sokáig melegítik, főzik a virslit, azok kidurrannak.

Virslitesztek eredménye

Szilveszterre készülődve két virsliteszt is készült. A Dívány.hu szerkesztősége 10 virslit kóstolt, a Penny Karát Bécsi virslije szerepelt náluk a legjobban. A legrosszabb pedig az Auchan frankfurti sertésvirslije volt. (A Dívány virslitesztjét itt olvashatja el.)

Emellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csináltatott egy laboratóriumi virslitesztet, amelynek során a fehérje-, a zsír-, a nedvesség- és a sótartalmat vizsgálták. A tesztben 20 virslit ellenőriztek és 3 termék bukott meg. (A minisztérium virslitesztjéről itt olvashat részletesen.)